30 min
1. Koka 1 fp basmatiris (250 g) med 6 dl vatten och ½ tsk salt i 12-15 min.
2. Kärna ur och hacka 1 röd chili. Skär bort de nedersta 2 cm på 1 citrongräs . Krossa och finstrimla gräset. Hetta upp 1 msk neutral olja i pannan och tillsätt ca 500 g fläskfärs, chilin, citrongräset och 3 pressade vitlöksklyftor. Fräs på medelhög värme ca 5 min. Blanda ner 1 msk kinesisk soja, 2 tsk ingefära och ½ tsk salt. Lägg åt sidan i skålen.
3. Strimla ½ purjolök. Skala och skär 250 g morötter (2-3 st) i tunna stavar. Strimla 1 gul paprika. Halvera 1 fp rädisor (125 g). Hetta upp ytterligare 1 msk neutral olja i pannan och fräs grönsakerna på hög värme ca 3 min. Krydda med ½ tsk salt. Vänd ner färsen och det kokta riset i pannan, blanda runt och låt steka på medelvärme 5-6 min.
4. Smält 1 msk smör i pannan, knäck ner 4 ägg och låt steka 3-4 min på medelvärme. Krydda varje ägg med ½ krm salt.
5. Pressa ner saften från 1 lime i skålen och blanda med 1 msk kinesisk soja, 3 msk neutral olja, 2 msk vatten och ½ msk honung.
6. Toppa riset med 1 fp salta jordnötter (60 g) och äggen. Ringla över dressingen. Smaklig måltid!
TIPS & PLANERING:
Frys in/Ta tillvara: Om det blir mat över håller denna rätt 2-3 dagar i kylen. Riset med färsen och grönsakerna går bra att frysa in.
Förbered: Grönsakerna (punkt 3) går bra att skära i förväg och förvara i övertäckt bunke i kylen. Dressingen (punkt 5) går också bra att förbereda och förvara i kylen.
Tips! Stek alla sex äggen om ni är extra hungriga eller spara de två sista och koka till frukost.
4 portioner