40 min
1. Skala och skär 900 g mjölig potatis i 3 cm stora bitar. Koka potatisen tills den är mjuk, ca 15-20 min.
2. Koka upp 2 liter vatten med ½ tsk salt i kastrullen. Skala och skär 200 g morötter (2-3 st) och 200 g majrova i 1 cm breda slantar/tärningar. Skär 250 g broccoli i buketter och bitar. Skär ½ purjolök i 2 cm breda slantar. Koka grönsakerna i 3 min. Häll av vattnet och lägg grönsakerna i skålen.
3. Skär ca 600 g torskfilé i 5 cm breda bitar och krydda fisken med 2 krm salt och 1 krm svartpeppar. Smält 2 msk smör i pannan och stek torsken i två omgångar på medelvärme ca 2 min/sida. Lägg fisken på en övertäckt tallrik allt eftersom den steks.
4. Skär 1 citron i klyftor.
5. Häll av vattnet från potatisen och mosa ihop potatisen med 2 dl mjölk, 2 msk smör och ¾ tsk salt i kastrullen.
6. Servera den smörstekta torsken med potatismoset, grönsakerna och citronklyftorna.
TIPS & PLANERING:
Frys in/Ta tillvara: Den här maträtten passar bäst att ätas inom 1-2 dagar efter tillagning om det blir mat över.
Förbered: Potatisen kan skalas och skäras i förväg (punkt 1). Lägg potatisen i en kastrull, täck med kallt vatten och ställ in i kylen tills det är dags för matlagning.
Tips! Om ni har en elvisp hemma går den utmärkt att använda till att vispa ihop potatismoset (punkt 5). Vispa dock inte för länge för då kan moset bli klistrigt.
4 portioner