Hemköp

Bönchili toppad med majs, nachos och en klick yoghurt

Recept från Vardagskassen v.37

30 min

Bönchili toppad med majs, nachos och en klick yoghurt

Portioner: 4

Ingredienser

100 g gul lök (1-2 st)
200 g morötter (2-3 st)
2 msk + 1 tsk olivolja
½ dl tomatpuré
2 vitlöksklyftor
1 msk spiskummin
2 tsk paprikapulver
1 tsk chilipulver
1 röd chili
2 fp krossade tomater (780 g)
1 msk buljongpulver
1 fp majs (160 g)
150 g tomater (2-3 st)
1 tsk vitvinsvinäger
1 lime
1 fp kidneybönor (410 g)
1 fp svarta bönor (410 g)
1 fp bladpersilja (20 g)
1 fp tortillachips (200 g)
2 dl turkisk yoghurt

Gör så här

1. Chili (gryta): Hacka 100 g gul lök (1-2 st). Skala och skär 200 g morötter (2-3 st) i 1 cm breda slantar. Hetta upp 2 msk olivolja i grytan och bryn löken, ½ dl tomatpuré, 2 pressade vitlöksklyftor, 1 msk spiskummin, 2 tsk paprikapulver och 1 tsk chilipulver på medelhög värme i 2-3 min.

2. Hacka 1 röd chili. Tillsätt chilin, morötterna, 2 fp krossade tomater (780 g), 1 dl vatten, 1 msk buljongpulver (alt. 1 tärning), 1 tsk salt och 2 krm svartpeppar i grytan. Låt puttra på medelvärme ca 15 min.

3. Toppings (2 skålar): Låt 1 fp majs (160 g) rinna av och lägg i skålen. Finhacka 150 g tomater (2-3 st) och blanda med 1 tsk olivolja och 1 tsk vitvinsvinäger i den andra skålen. Klyfta 1 lime.

4. Tillsätt 1 fp sköljda kidneybönor (410 g) och 1 fp sköljda svarta bönor (410 g) i grytan och låt puttra ytterligare 5 min. Klipp 1 fp bladpersilja (20 g) över grytan.

5. Ta fram 1 fp tortillachips (200 g) och 2 dl turkisk yoghurt.

6. Servera bönchilin med tortillachipsen, tomaterna, majsen, limen och yoghurten.

TIPS & PLANERING:

Frys in/Ta tillvara: Bönchilin går utmärkt att frysa om det blir mat över. Tortillachipsen håller sig länge i skafferiet om påsen är väl försluten.

Förbered: Ställ fram alla kryddor och skafferivaror kvällen innan, då går matlagningen snabbare när det väl är dags för middag.

Hemköp chat icon