Hemköp

Fiskfilé med ägg- och dillsås

Recept från Barnkassen v.37 (2017)

40 min

Fiskfilé med ägg- och dillsås

Portioner: 4

Ingredienser

900 g potatis
5 ägg
ca 600 g koljafilé
½ citron
2 krm vitpeppar
1 fp dill (20 g)
1 msk smör
1 msk vetemjöl
1 ½ dl vispgrädde
½ msk buljongpulver
300 g morötter (3-4 st)
½ gurka
1 fp rädisor (125 g)

Gör så här

1. Sätt ugnen på 200°.

2. Skala och koka 900 g potatis.

3. Ägg (kastrull): Koka 5 ägg i ca 8 min. Spola dem i kallt vatten.

4. Koljafilé (ugnsform 20 x 30 cm): Skär ca 600 g koljafilé i portionsbitar och lägg dem i formen. Pressa saften från ½ citron över fisken och krydda med 1 tsk salt och 1 krm vitpeppar. Tillaga fisken mitt i ugnen ca 15 min.

5. Ägg- och dillsås (kastrull): Skala och hacka äggen. Hacka 1 fp dill (20 g). Smält 1 msk smör i kastrullen. Strö över 1 msk vetemjöl och låt fräsa 1 min under omrörning. Vispa ner 1 ½ dl vispgrädde, 1 ½ vatten och ½ msk buljongpulver (alt. ½ tärning). Koka upp under omrörning. Låt koka ca 1 min. Tillsätt äggen, dillen, 1 krm salt och 1 krm vitpeppar i såsen.

6. Under tiden - grönsaker (skål): Skala och skär 300 g morötter (3-4 st) och ½ gurka i stavar. Ansa och halvera 1 fp rädisor (125 g). Lägg alla grönsaker i skålen.

7. Servera fisken med potatisen, ägg- och dillsåsen samt grönsakerna.

TIPS & PLANERING:

Frys in/Ta tillvara: Blir det mat över passar denna rätt bäst att ätas inom 1-2 dagar efter tillagning.

Förbered: Äggen till såsen (punkt 3) går utmärkt att koka i förväg och förvara i kylen tills det är dags att göra själva såsen (punkt 5).

Tips! Vill du vara tidseffektiv kan du koka potatisen med skalet på och låta var och en skala på tallriken.

Hemköp chat icon