Hemköp

Svamppasta med jordärtskocka, salvia och syrad grädde

Recept från Vegetariska kassen v.37

30 min

Svamppasta med jordärtskocka, salvia och syrad grädde

Portioner: 4

Ingredienser

1 fp portabello (280 g)
1 fp champinjoner (250 g)
3 msk olivolja
1 fp jordärtskocka (250 g)
100 g gul lök (1-2 st)
1 kruka salvia
2 dl syrad grädde
2 tsk kinesisk soja
ca 350 g bönspaghetti
200 g morötter (2-3 st)
1 äpple
1 fp rucola (70 g)
½ msk vitvinsvinäger
1 fp riven parmesan (70 g)

Gör så här

1. Pasta (kastrull): Koka upp 3 liter vatten med 1 msk salt i kastrullen.

2. Pastasås (traktörpanna + lock + skål): Skiva 1 fp portabello (280 g) och 1 fp champinjoner (250 g) ½ cm breda skivor. Hetta upp 1 msk olivolja i pannan och stek svampen på hög värme 4-5 min. Krydda med 2 krm salt och 1 krm svartpeppar. Lägg över i skålen.

3. Skrubba och skär 1 fp jordärtskocka (250 g) i tunna skivor. Hacka 100 g gul lök (1-2 st). Riv bladen från 1 kruka salvia. Hetta upp ytterligare 1 msk olivolja i pannan och bryn löken, skockorna och salvian på medelhög värme ca 3 min. Tillsätt 2 dl syrad grädde, 1 dl vatten, svampen, 2 tsk kinesisk soja, 1 tsk salt och 2 krm svartpeppar. Låt puttra på svag värme under lock ca 7 min.

4. Koka ca 350 g bönspaghetti till 4 personer.

5. Sallad (skål): Skala och grovriv 200 g morötter (2-3 st). Skär 1 äpple i tunna klyftor. Blanda med 1 fp rucola (70 g), 1 msk olivolja, ½ msk vitvinsvinäger och 1 krm salt i skålen.

6. Blanda ner pastasåsen i den avrunna spaghetti. Servera med salladen och toppa med 1 fp riven parmesan (70 g).

TIPS & PLANERING:

Frys in/Ta tillvara: Om det blir mat över håller rätten

2–3 dagar i kylen. Den går också utmärkt att frysa och ta fram vid ett annat tillfälle.

Tips! Har ni mandolin hemma använd gärna den när ni ska skiva jordärtskockorna, så får ni riktigt tunna fina skivor.

Hemköp chat icon