Hemköp

BBQ-kyckling med majskolvar och kall dragonsås

Recept från Barnkassen v.38 (2017)

30 min

BBQ-kyckling med majskolvar och kall dragonsås

Portioner: 4

Ingredienser

½ msk ingefära
½ msk chilipulver
½ msk paprikapulver
3 ½ msk olivolja
2 ½ msk balsamvinäger
2 vitlöksklyftor
1 tsk flytande honung
ca 1,2 kg kycklingben
1 kg potatis
300 g tomater (3-4 st)
50 g rödlök (½-1 st)
1 fp gräslök (20 g)
2 dl crème fraiche
1 ½ msk dragon
1 tsk vitvinsvinäger
1 krm oregano
1 fp förkokta majskolvar (2 st)
20 g riven parmesan

Gör så här

1. Kyckling (ugnsplåt med bakplåtspapper): Sätt ugnen på 225°. Blanda ihop ½ msk ingefära, ½ msk chilipulver, ½ msk paprikapulver, 2 msk olivolja, 2 msk balsamvinäger, 2 pressade vitlöksklyftor, 1 tsk flytande hounung och 1 tsk salt på plåten. Blanda ca 1,2 kg kycklingben med marinaden på plåten. Stek kycklingen högt upp i ugnen i ca 15 min.

2. Koka 1 kg potatis.

3. Tomat- och löksallad (skål): Hacka 300 g tomater (3-4 st) och 50 g rödlök (½-1 st). Blanda tomaterna och löken i skålen och klipp ner 1 fp gräslök (20 g). Ringla över 1 ½ msk olivolja, ½ msk balsamvinäger, 2 krm salt och 1 krm svartpeppar.

4. Dragonsås (skål): Blanda 2 dl crème fraiche, 1 ½ msk dragon, 1 tsk vitvinsvinäger, 1 krm oregano, 2 krm salt och 1 krm svartpeppar i skålen.

5. Ta ut plåten med kycklingen efter 15 min och lägg 1 fp kokta majskolvar (2 st) på plåten. Strö 20 g riven parmesan över majskolvarna, sätt in plåten i mitten av ugnen och stek i ytterligare 15 min.

6. Halvera majskolvarna och servera med BBQ-kycklingen, potatisen, salladen och såsen.

TIPS & PLANERING:

Frys in/Ta tillvara: Denna rätt håller 2-3 dagar efter tillagning. Passar utmärkt som matlåda dagen efter.

Förbered: Marinera kycklingbenen (punkt 1) i förväg. Förvara i kylen. Dragonsåsen (punkt 4) går bra att blanda dagen innan. Förvara i kylen.

Tips! Om ni inte ställt in grillen går det bra att grilla kycklingbenen och majskolvarna.

Hemköp chat icon