Hemköp

Köfte med tzatziki och grillad sivripaprika

Recept från Vegetariska kassen v.38 (2017)

40 min

Köfte med tzatziki och grillad sivripaprika

Portioner: 4

Ingredienser

1 fp sivripaprika (400 g)
2 msk + ½ dl olivolja
4 port valfritt ris
½ dl mjölk
½ dl ströbröd
1 kruka persilja
100 g morötter (1-2 st)
50 g gul lök (½-1 st)
ca 500 g vegofärs
1 ägg
1 msk oregano
1 tsk paprikapulver
1 tsk spiskummin
1 tsk chilipulver
1 gurka
2 dl turkisk yoghurt
1-2 vitlöksklyftor
1 tsk flytande honung
½ ekbladssallad
200 g tomater (2-3 st)
50 g rödlök (½-1 st)
½ msk vitvinsvinäger

Gör så här

1. Sätt ugnen på 225°. Sivripaprika (ugnsplåt med bakplåtspapper): Lägg 1 fp sivripaprika (400 g) på plåten och ringla över 1 msk olivolja och 2 krm salt. Rosta mitt i ugnen ca 25 min.

2. Koka valfritt ris till 4 personer.

3. Köfte (bunke): Blanda ½ dl mjölk och ½ dl ströbröd i bunken. Hacka 1 kruka persilja. Skala och grovriv 100 g morötter (1-2 st). Finhacka 50 g gul lök (½-1 st). Blanda ner persiljan, morötterna, löken, ca 500 g vegofärs, 1 ägg, 1 msk oregano, 1 tsk paprikapulver, 1 tsk spiskummin, 1 tsk chilipulver, 1 tsk salt och ½ tsk svartpeppar i bunken. Blanda så kryddorna fördelas jämnt. Låt stå.

4. Tzatziki (skål): Grovriv ½ gurka och pressa ur vätskan med händerna. Blanda gurkan med 2 dl turkisk yoghurt, 1-2 pressade vitlöksklyftor, 1 tsk flytande honung, 2 krm salt och 2 krm svartpeppar i skålen.

5. Sallad (skål): Strimla ½ ekbladssallad. Hacka 200 g tomater (2-3 st). Skär 50 g rödlök (½-1 st) i tunna halvmånar. Tärna ½ gurka. Blanda grönsakerna med 1 msk olivolja, ½ msk vitvinsvinäger och 1 krm salt i skålen.

6. Köfte (stekpanna + fat): Forma 16 små järpar av smeten och lägg på fatet. Hetta upp ½ dl olivolja i pannan och stek järparna i två omgånger på medelhög värme ca 5 min/omgång (obs! de bränns lätt).

7. Servera köften med riset, tzatzikin, paprikorna och salladen.

TIPS & PLANERING:

Frys in/Ta tillvara: Järparna går utmärkt att frysa om det blir mat över. I sin helhet håller rätten i 2–3 dagar i kylen efter tillagning.

Förbered: Ta fram alla torra kryddor, mät upp och gör en kryddblandning kvällen innan. Sen är det bara att tillsätta blandningen i färsen (punkt 3) när det är dags att laga mat. Det går också bra att blanda hela köftesmeten (punkt 3) dagen innan. Förvara i kylen.

Tips! Vegofärsen kan kännas smulig i början, så den behövs knådas väl innan man kan forma järpar av den.

Hemköp chat icon