Hemköp

Het räk- och fänkålspasta med solroskärnor

Recept från Vardagskassen v.38 (2017)

30 min

Het räk- och fänkålspasta med solroskärnor

Portioner: 4

Ingredienser

100 g gul lök (1-2 st)
1 fänkål
2 ½ msk olivolja
2 msk tomatpuré
3 vitlöksklyftor
1 röd chili
1 fp krossade tomater (390 g)
2 dl crème fraiche
1 msk oregano
1 msk buljongpulver
4 port valfri pasta
½ kålrabbi
½ fp rucola (50 g)
2 fp räkor i lake (340 g)
½ fp rostade solroskärnor (100 g)

Gör så här

1. Pasta (kastrull): Koka upp 3 liter vatten med 1 msk salt i kastrullen.

2. Pastasås (vid kastrull): Hacka 100 g gul lök (1-2 st). Ansa och strimla 1 fänkål tunt. Hetta upp 2 msk olivolja i kastrullen och bryn 2 msk tomatpuré, 3 pressade vitlöksklyftor, löken och fänkålen på medelhög värme ca 5 min.

3. Kärna ur och hacka 1 röd chili. Tillsätt chilin, 1 fp krossade tomater (390 g), 2 dl crème fraiche, 1 dl vatten, 1 msk oregano, 1 msk buljongpulver (alt. 1 tärning), ½ tsk salt och 2 krm svartpeppar i kastrullen med lök och fänkål. Låt puttra ca 10 min.

4. Koka valfri pasta till 4 personer.

5. Sallad (skål): Skala ½ kålrabbi och skär i tunna stavar. Blanda med ½ fp rucola (50 g), ½ msk olivolja och 1 krm salt i skålen.

6. Häll av vätskan från 2 fp räkor i lake (340 g) och vänd ner i pastasåsen.

7. Blanda den nykokta pastan med pastasåsen och toppa med ½ fp rostade solroskärnor (100 g). Klart att servera!

TIPS & PLANERING:

Frys in/Ta tillvara: Överbliven mat håller 2-3 dagar efter tillagning.

Förbered: Pastasåsen (punkt 2 & 3) kan förberedas. Vänta med att tillsätta räkorna tills det är dags att äta.

Tips! Testa bön- eller fullkornspasta till den här rätten.

Hemköp chat icon