Hemköp

Köttfärsbiffar med purjolök och gräddig sås

Recept från Vardagskassen v.39 (2017)

30 min

Köttfärsbiffar med purjolök och gräddig sås

Portioner: 4

Ingredienser

4 port valfritt ris/gryn
2 dl mjölk
2 msk ströbröd
1/3 purjolök
ca 500 g blandfärs
2 tsk oregano
½ tsk spiskummin
2 msk smör
1 ½ dl vispgrädde
2 tsk kinesisk soja
200 g morötter (2-3 st)
½ gurka
1 röd paprika
½ kruksallad
1 msk olivolja
½ msk vitvinsvinäger

Gör så här

1. Koka valfritt ris/gryn till 4 personer.

2. Biffsmet (bunke): Blanda ½ dl mjölk med 2 msk ströbröd i bunken. Strimla 1/3 purjolök (vita delen) fint. Blanda purjolöken med ca 500 g blandfärs, 2 tsk oregano, ½ tsk spiskummin, 1 tsk salt och 1 tsk svartpeppar i bunken. Forma 8 biffar och lägg på ett fat.

3. Biffar (traktörpanna + lock): Smält 2 msk smör i pannan. Bryn biffarna på medelhög värme i 2 min/sida. Tillsätt 1 ½ dl vispgrädde, 1 ½ dl mjölk och 2 tsk kinesisk soja i pannan. Låt puttra under lock på låg värme ca 8 min, tills biffarna är genomstekta.

4. Sallad (skål): Skala och grovriv 200 g morötter (2-3 st). Tärna ½ gurka och 1 röd paprika. Strimla ½ kruksallad. Blanda alltihop med 1 msk olivolja, ½ msk vitvinsvinäger, 1 krm salt och 1 krm svartpeppar i skålen.

5. Servera biffarna i såsen med riset/grynen och salladen.

TIPS & PLANERING:

Frys in/Ta tillvara: Denna rätt håller 2-3 dagar i kylen efter tillagning. Biffar och ris/gryn går även utmärkt att frysa in om det blir över. Blanda inte ihop salladen med dressingen om ni är osäkra på ifall ni kommer äta upp allt.

Förbered: Salladen (punkt 4) utan dressingen går utmärkt att förbereda och förvara i övertäckt skål i kylen.

Tips! Blanda ner 1-2 tsk dijonsenap i gräddsåsen om ni önskar lite sting i rätten.

Hemköp chat icon