Hemköp

Krämig gryta med cashewnötter och frästa grönsaker

Recept från Vegetariska kassen v.39 (2017)

30 min

Krämig gryta med cashewnötter och frästa grönsaker

Portioner: 4

Ingredienser

2 fp cashewnötter (200 g)
1 fp kokosmjölk (400 g)
1 msk kinesisk soja
1 tsk curry
1 tsk ingefära
1 tsk sambal oelek
1 tsk flytande honung
4 port valfritt ris/gryn
100 g gul lök (1-2 st)
2 msk neutral olja
1 fp kikärtor (380 g)
250 g broccoli
1 röd paprika
1 kålrabbi
250 g morötter (2-3 st)
1 lime

Gör så här

1. Sås (mixerbunke + mixerstav): Tillsätt 1 fp cashewnötter (100 g), 1 fp kokosmjölk (400 ml), 1 msk kinesisk soja, 1 tsk curry, 1 tsk ingefära, 1 tsk sambal oelek, 1 tsk flytande honung och ¾ tsk salt i bunken. Mixa till en slät sås.

2. Koka valfritt ris/gryn till 4 personer.

3. Gryta (gryta): Hacka 100 g gul lök (1-2 st). Hetta upp 1 msk neutral olja i grytan och bryn löken, 1 fp cashewnötter (100 g) och 1 fp kikärtor (380 g) på medelhög värme ca 5 min. Tillsätt såsen och ½ dl vatten, låt sjuda på svag värme ca 10-12 min.

4. Grönsaker (stekpanna): Skär 250 g broccoli i mindre bitar och buketter. Tärna 1 röd paprika. Skala och skär 1 kålrabbi och 250 g morötter (2-3 st) i tunna stavar. Hetta upp 1 msk neutral olja i pannan och fräs grönsakerna på hög värme ca 7-8 min. Krydda med ½ tsk salt.

5. Pressa ner saften från 1 lime i grytan. Servera grytan med riset/grynen och de frästa grönsakerna.

TIPS & PLANERING:

Frys in/Ta tillvara: Om det blir mat över håller den 3-4 dagar i kylen.

Förbered: Såsen (punkt 1) går bra att mixa ihop i förväg. Förvara i övertäckt bunke i kylen. Grönsakerna (punkt 4) går också bra att skala och skära upp i förväg.

Tips! Rör runt i såsen då och då så den inte bränns i botten. Önskar ni den tunnare går det bra att späda med lite extra vatten.

 

 

Hemköp chat icon