Hemköp

Paprikagratinerad rödspätta med krispig kålsallad

Recept från Vardagskassen v.39 (2017)

40 min

Paprikagratinerad rödspätta med krispig kålsallad

Portioner: 4

Ingredienser

900 g potatis
1 fp Ajvar relish (350 g)
1 dl vispgrädde
½ msk oregano
½ tsk sambal oelek
2/3 purjolök
ca 600 g rödspättafiléer
½ fp Grana padano (50 g)
1 bit vitkål (400 g)
200 g majrova
1 ½ msk olivolja
1 msk vitvinsvinäger

Gör så här

1. Sätt ugnen på 200°.

2. Potatis (kastrull): Skala och koka 900 g potatis.

3. Gratängsås (bunke): Rör ihop 1 fp Ajvar relish (350 g) med 1 dl vispgrädde, ½ msk oregano, ½ tsk salt, ½ tsk sambal oelek och 2 krm svartpeppar i bunken.

4. Gratäng (ugnsform 20 x 30 cm): Strimla 2/3 purjolök (gröna delen) och lägg i formen. Krydda ca 600 g rödspättafiléer med ½ tsk salt och 2 krm svartpeppar och lägg ovanpå purjon i formen. Häll över gratängsåsen och toppa med ½ fp riven Grana padano (50 g). Grädda mitt i ugnen ca 20 min.

5. Sallad (skål): Finstrimla 1 bit vitkål (400 g). Skala och grovriv 200 g majrova. Blanda kålen och majrovan med 1 ½ msk olivolja, 1 msk vitvinsvinäger, 2 krm salt och 1 krm svartpeppar i skålen.

6. Servera den gratinerade spättan med potatisen och salladen.

TIPS & PLANERING:

Frys in/Ta tillvara: Denna rätt håller 2–3 dagar i kylen efter tillagning.

Förbered: Såsen (punkt 3) och salladen (punkt 5) går bra att göra i förväg och förvara i övertäckta bunkar i kylen.

Tips! Vill du lägga lite extra tid på maten kan du rulla ihop spättafiléerna till rullader och lägga i formen för att få lite mer höjd på fisken och en elegantare gratäng.

Hemköp chat icon