Stekt fläskytterfilé med rostad potatis, majsröra och limesås
Stekt fläskytterfilé, rostad potatis och en mild majsröra med chili – här är en rätt som passar både stora och små. Den friska limesåsen ger en fräsch kontrast utan att bli för stark, vilket gör den barnvänlig och lätt att tycka om. Allt lagas med enkla steg och ingredienser som är lätta att hitta, så du slipper stressen i vardagen. Servera gärna med en färgglad sallad för extra crunch. Det här är mat som samlar familjen runt bordet och gör middagen till dagens höjdpunkt.
30 min
13 ingredienser
Köpklart recept för totalt
172,03 kr
900 g
potatis
0.5 st
purjolök
3 msk
olivolja
650 g
fläskytterfilé
1 st
röd chili
1 fp
majs
0.5 dl
crème fraiche
2 dl
yoghurt
1 st
lime
1 tsk
honung
1 st
kruksallad
0.5 st
röd paprika
0.5 st
gurka
Ingredienser
900 g
potatis
0.5 st
purjolök
3 msk
olivolja
650 g
fläskytterfilé
1 st
röd chili
1 fp
majs
0.5 dl
crème fraiche
2 dl
yoghurt
1 st
lime
1 tsk
honung
1 st
kruksallad
0.5 st
röd paprika
0.5 st
gurka
Gör så här
1. Potatis och purjolök (ugnsplåt + bakplåtspapper): Sätt ugnen på 225°. Skär 900 g potatis i klyftor. Skär ½ purjolök (gröna delen) i 3 cm breda stubbar. Lägg allt på plåten och ringla över 2 msk olivolja, ¾ tsk salt och 2 krm svartpeppar. Rosta mitt i ugnen i ca 25 min.
2. Fläskytterfilé (traktörpanna + lock): Skär ca 650 g fläskytterfilé i 4 stubbar. Pensla bitarna med 1 msk olivolja och krydda med ½ tsk salt och 1 krm svartpeppar. Hetta upp pannan och bryn filéerna runtom på hög värme i 2 min. Tillsätt ½ dl vatten i pannan, sänk värmen och låt köttet puttra på låg värme under lock i ca 15–20 min (eller tills innertemperaturen på fläskytterfilén är 68°).
3. Majsröra (stavmixer + mixerbunke): Halvera, kärna ur och grovhacka ½- 1 röd chili. Mixa 1 fp avrunna majs (340 g), chilin, ½ dl crème fraiche och 2 krm salt till en röra.
4. Sås (skål): Blanda 2 dl turkisk yoghurt med saften från 1 lime, 1 tsk honung, 1 krm salt och 1 krm svartpeppar i skålen.
5. Sallad (skål): Grovhacka 1 kruksallad. Tärna ½ röd paprika och ½ gurka. Blanda allt i skålen.
6. Skiva fläskytterfilén och servera med den rostade potatisen och purjolöken, majsröran, såsen och salladen.
TIPS & PLANERING:
Frys in/Ta tillvara: Om det blir mat över håller denna rätt 2–3 dagar i kylen. Köttet och majsröran går även bra att frysa in.
Förbered: Majsröran (punkt 3) och såsen (punkt 4) går utmärkt att förbereda. Förvara övertäckt i kylen.
Tips! Fläskytterfilén kan även stekas i ugnen om man vill. Bryn den runtom på hög värme ca 2 min. Lägg köttet i en ugnsform och stek ca 25-30 min mitt i ugnen eller tills innertemp. är 68°. Låt köttet vila några minuter innan det skärs upp så blir det saftigt och gott.
Inköpslista
Vi föreslår dessa varor
Varor du kan ha hemma
Köpklart recept för totalt
172,03 kr
Köpklart recept för
172,03 kr