Recept från Vegetariska kassen v.39 (2017)
40 min
Portioner: 4
500 g potatis
1 fp förkokta rödbetor (500 g)
250 g morötter (2-3 st)
300 g palsternacka
150 g rödlök (1-2 st)
2 msk olivolja
1 fp fetaost (150 g)
2 dl turkisk yoghurt
½ tsk timjan
1 fp pumpakärnor (50 g)
1 msk smör
8 ägg
1 kruka persilja
1. Sätt ugnen på 225°.
2. Ugnspytt (ugnsplåt med bakplåtspapper): Skölj och skär 500 g potatis i 2 cm stora tärningar. Skär 1 fp förkokta rödbetor (500 g) i 2 cm stora tärningar. Skala 250 g morötter (2-3 st) och 300 g palsternacka och skär i 2 cm stora bitar. Klyfta 150 g rödlök (1-2 st). Lägg allt på plåten och blanda med 2 msk olivolja, 1 ½ tsk salt och ½ tsk svartpeppar. Stek i mitten av ugnen ca 30 min.
3. Fetaostkräm (skål): Smula ner 1 fp fetaost (150 g) i skålen och blanda med 2 dl turkisk yoghurt, ½ tsk timjan och 1 krm svartpeppar.
4. Strö 1 fp pumpakärnor (50 g) över grönsakerna på plåten när 10 min av stektiden återstår.
5. Ägg (stekpanna + fat): Smält 1 msk smör i pannan och stek 8 ägg i två omgångar (4 åt gången) på medelhög värme i 3 min/omgång. Krydda varje ägg med ½ krm salt. Lägg äggen på fatet allt eftersom de steks.
6. Klipp 1 kruka persilja över grönsakerna på plåten. Servera ugnspytten med fetaostkrämen och äggen.
TIPS & PLANERING:
Frys in/Ta tillvara: Den här maträtten passar bäst att ätas inom 2-3 dagar efter tillagning om det blir mat över. Det blir ca 400 g potatis över, den håller länge om den förvaras mörkt och svalt.
Förbered: Fetaostkrämen går bra att förbereda och förvara i en övertäckt skål i kylen (punkt 3).