Recept från Barnkassen v.41 (2017)
30 min
Portioner: 4
½ röd chili
3 msk neutral olja
ca 500 g fläskfärs
½ dl kinesisk soja
2 vitlöksklyftor
1 msk tomatpuré
1 msk honung
2 tsk ingefära
4 port valfritt ris
100 g morötter (1-2 st)
½ bit vitkål (200 g)
½ röd paprika
½ purjolök
½ kruksallad
1 lime
1 flaska sweet chilisås (500 ml)
1. Färs (traktörpanna + lock): Kärna ur och hacka ½ röd chili. Hetta upp 2 msk neutral olja i pannan och bryn ca 500 g fläskfärs på hög värme i 3 min. Tillsätt chilin, 1 dl vatten, ½ dl kinesisk soja, 2 pressade vitlöksklyftor, 1 msk tomatpuré, 1 msk honung, 2 tsk ingefära, och 2 krm svartpeppar i pannan. Sjud på låg värme under lock i 10 min.
2. Koka valfritt ris till 4 personer.
3. Grönsaker (bunke): Skala och skär 100 g morötter (1-2 st) i smala stavar. Strimla ½ bit vitkål (ca 200 g), ½ röd paprika och ½ purjolök (gröna delen). Lägg grönsakerna i bunken.
4. Lägg den stekta färsen på en tallrik och täck med ytterligare en tallrik för att hålla värmen.
5. Wokade grönsaker (traktörpanna): Hetta upp 1 msk neutral olja i pannan som färsen stektes i. Stek grönsakerna på hög värme i 3 min. Krydda med 2 krm salt och 1 krm svartpeppar.
6. Grovhacka ½ kruksallad. Skär 1 lime i klyftor. Ta fram 1 flaska sweet chilisås (500 ml).
7. Lägg salladen på tallrikarna och färsen ovanpå. Servera med riset, de wokade grönsakerna, limeklyftorna och sweet chilisåsen.
TIPS & PLANERING:
Frys in/Ta tillvara: Färsblandningen går bra att frysa in om det blir mat över. I sin helhet håller rätten i
2–3 dagar i kylen.
Förbered: Grönsakerna (punkt 3) går bra att skära i förväg och förvara övertäckta i en bunke i kylen.
Tips! Sweet chilisåsen som blir över håller länge i kylen. Den är väldigt god att blanda ner i lite turkisk yoghurt som en sås till nästan vad som helst.