Recept från Barnkassen v.41 (2017)
30 min
Portioner: 4
2 msk + 1 tsk smör
900 g potatis
ca 600 g torskfilé
1 dl ströbröd
2 msk olivolja
1 tsk paprikapulver
1 kruka dill
3 dl gräddfil
1 citron
50 g rödlök (½-1 st)
250 g broccoli
200 g morötter (2-3 st)
½ röd paprika
1. Sätt ugnen på 200°. Ta fram 2 msk smör.
2. Koka 900 g potatis.
3. Frasig fisk (ugnsform 15 x 20 cm + bunke): Smörj formen med 1 tsk smör. Lägg ca 600 g torskfilé i formen och krydda med ½ tsk salt och 2 krm svartpeppar. Blanda smöret, 1 dl ströbröd, 1 msk olivolja, 1 tsk paprikapulver, 1 krm salt och 1 krm svartpeppar i bunken. Fördela ströbrödsblandningen över fisken. Stek i mitten av ugnen i ca 15 min.
4. Sås (skål): Hacka 1 kruka dill och blanda med 3 dl gräddfil, saften från ½ citron, 2 krm salt och 1 krm svartpeppar i skålen.
5. Rödlök (skål): Finhacka 50 g rödlök (½-1 st) och lägg i skålen.
6. Grönsaker (fat): Skär 250 g broccoli i små buketter och bitar. Massera in 1 msk olivolja i broccolin med händerna så att broccolin mjuknar något. Skala och skär 200 g morötter (2-3 st) och ½ röd paprika i stavar. Lägg grönsakerna på fatet.
7. Skär ½ citron i klyftor.
8. Servera fisken med den kokta potatisen, såsen, grönsakerna och citronklyftorna. Toppa med lite hackad rödlök.
TIPS & PLANERING:
Frys in/Ta tillvara: Om det blir mat över håller den 2–3 dagar i kylen.
Förbered: Såsen (punkt 4) går bra att förbereda och förvara i övertäckt skål i kylen.
Tips! Om era barn tycker om rödlök, blanda ner den i såsen - den passar utmärkt till dillen och citronen!