Hemköp

Kryddiga kalkonbiffar med tomatsalsa och yoghurtsås

Recept från Barnkassen v.42

40 min

Kryddiga kalkonbiffar med tomatsalsa och yoghurtsås

Portioner: 4

Ingredienser

4 port valfritt gryn
½ dl ströbröd
1 dl mjölk
2 vitlöksklyftor
2 tsk spiskummin
1 tsk paprikapulver
1 tsk chilipulver
ca 500 g kalkonfärs
1 ägg
2 ½ msk olivolja
300 g tomater (3-4 st)
50 g rödlök (½-1 st)
½ gurka
1 fp majs (150 g)
1 lime
1 fp smörgåskrasse (50 g)
2 dl turkisk yoghurt
50 g mild ajvar relish

Gör så här

1. Sätt ugnen på 225°.

2. Koka valfritt gryn till 4 personer.

3. Kalkonbiffar (bunke + stekpanna + ugnsform 20 x 30 cm): Blanda ½ dl ströbröd med 1 dl mjölk i bunken. TIllsätt 2 pressade vitlöksklyftor, 2 tsk spiskummin, 1 tsk paprikapulver, 1 tsk chilipulver, 1 tsk salt och 2 krm svartpeppar. Tillsätt ca 500 g kalkonfärs och 1 ägg. Blanda och forma färssmeten till 4 biffar.

4. Hetta upp 1 msk olivolja i en stekpanna och stek biffarna på medelhög värme i 1-2 min/sida. Lägg över biffarna i formen och stek i mitten av ugnen, ca 15 min.

5. Tomatsalsa (skål): Finhacka 300 g tomater (3-4 st) och 50 g rödlök (½-1 st). Tärna ½ gurka. Blanda allt i skålen med 1 fp avrunnen majs (150 g). Ringla över 1 ½ msk olivolja, saften från 1 lime, 2 krm salt och 1 krm svartpeppar. Klipp över 1 fp smörgåskrasse (50 g).

6. Sås (skål): Blanda 2 dl turkisk yoghurt med 50 g mild ajvar relish och 1 krm salt i skålen.

7. Servera kalkonbiffarna med grynen, tomatsalsan och yoghurtsåsen.

TIPS & PLANERING:

Frys in/Ta tillvara: Kalkonbiffarna och grynen går utmärkt att frysa in om det blir mat över. Salsan och såsen håller 2-3 dagar i kylen.

Förbered: Salsan (punkt 5) går bra att göra i förväg, men vänta med att klippa över krassen tills det är dags för servering. Även såsen (punkt 6) går bra att göra i förväg. Förvara i övertäckta skålar i kylen.

Tips! Tycker barnen bättre om att äta grönsakerna var för sig, går det givetvis bra att servera dem så.

Hemköp chat icon