Hemköp

Chili sin carne toppad med tortillachips och gräddfil

Recept från Barnkassen, vecka 43 (2017)

30 min

Chili sin carne toppad med tortillachips och gräddfil

Portioner: 4

Ingredienser

100 g gul lök (1-2 st)
1 zucchini
½ röd paprika
1 röd chili
2 msk smör
2 vitlöksklyftor
1 msk timjan
1 msk paprikapulver
2 tsk spiskummin
1 tsk chilipulver
1 fp kidneybönor (410 g)
1 fp svarta bönor (410 g)
2 fp krossade tomater (780 g)
1 fp majs (340 g)
200 g tomater (2-3 st)
2 dl gräddfil
1 fp tortillachips (200 g)

Gör så här

1. Chili sin carne (gryta): Finhacka 100 g gul lök (1-2 st). Skär 1 zucchini och ½ röd paprika i 1 cm stora tärningar. Kärna ur och finhacka ½-1 röd chili.

2. Smält 2 msk smör i grytan. Tillsätt grönsakerna, chilin, 2 pressade vitlöksklyftor, 1 msk timjan, 1 msk paprikapulver, 2 tsk spiskummin, 1 tsk chilipulver och 1 tsk salt i grytan och fräs på medelhög värme i 5 min.

3. Tillsätt 1 fp avrunna kidneybönor (410 g), 1 fp avrunna svarta bönor (410 g), 2 fp krossade tomater (780 g) och 1 fp avrunnen majs (340 g) i grytan. Låt puttra på svag värme i 10 min.

4. Finhacka 200 g tomater (2-3 st).

5. Servera chili sin carnen med tomaterna, 2 dl gräddfil och 1 fp tortillachips (200 g).

TIPS & PLANERING:

Frys in/Ta tillvara: Chilin går bra att frysa in. Förvaras rätten i kyl håller den 3-4 dagar. Tortillachipsen håller länge i försluten påse i skafferiet.

Förbered: Grönsakerna (punkt 1) går bra att hacka i förväg. Förvara i övertäckt bunke i kylen.

Tips! Ta bara ½ röd chili om ni är känsliga för starka smaker. Om barnen hellre vill ha majsen vid sidan av, går det bra att laga chilin utan majs.

Hemköp chat icon