Recept från Vardagskassen, vecka 43 (2017)
40 min
ca 1 kg kycklinglår
3 ½ msk olivolja
50 g gul lök (½-1 st)
200 g morötter (2-3 st)
2 msk tomatpuré
2 vitlöksklyftor
1 fp krossade tomater med
örter (390 g)
1 fp krossade tomater (390 g)
1 msk oregano
1 msk balsamvinäger
4 port valfritt gryn
½ zucchini
½ röd paprika
½ fp machésallad (35 g)
1 tsk vitvinsvinäger
125 g mascarpone
½ citron
ca 1 kg kycklinglår
3 ½ msk olivolja
50 g gul lök (½-1 st)
200 g morötter (2-3 st)
2 msk tomatpuré
2 vitlöksklyftor
1 fp krossade tomater med
örter (390 g)
1 fp krossade tomater (390 g)
1 msk oregano
1 msk balsamvinäger
4 port valfritt gryn
½ zucchini
½ röd paprika
½ fp machésallad (35 g)
1 tsk vitvinsvinäger
125 g mascarpone
½ citron
1. Sätt ugnen på 225°.
2. Kyckling (traktörpanna + ugnsform 20 x 30 cm): Krydda ca 1 kg kycklinglår med ½ tsk salt och ½ tsk svartpeppar. Hetta upp 1 msk olivolja i pannan och bryn kycklingen runt om på hög värme ca 4 min. Lägg kycklingen i formen och stek mitt i ugnen i ca 15 min.
3. Tomatsås (traktörpanna): Hacka 50 g gul lök (½-1 st). Skala och grovriv 200 g morötter (2-3 st). Hetta upp 2 msk olivolja i pannan och bryn löken, morötterna, 2 msk tomatpuré och 2 pressade vitlöksklyftor i 3 min på medelhög värme. Tillsätt 1 fp krossade tomater med örter (390 g) och 1 fp krossade tomater (390 g), 1 msk oregano, 1 msk balsamvinäger, ¾ tsk salt och ½ tsk svartpeppar. Låt puttra 8-10 min på medelvärme.
4. Koka valfritt gryn (gärna matvete) till 4 personer.
5. Sallad (skål): Skär ½ zucchini i tunna halvmånar. Tärna ½ röd paprika. Blanda grönsakerna med ½ fp machésallad (35 g), ½ msk olivolja, 1 tsk vitvinsvinäger och 1 krm salt i skålen.
6. Blanda ner 125 g mascarpone i tomatsåsen. Ta ut formen med kyckling, häll över tomatsåsen och stek ytterligare ca 15 min i mitten av ugnen, tills kycklingen är genomstekt.
7. Klyfta ½ citron. Servera kycklingen i tomatsåsen med grynen, salladen och citronen.