Hemköp

Marinerade kycklingben med kall cashewsås och frästa grönsaker

Recept från Barnkassen, vecka 43 (2017)

30 min

Marinerade kycklingben med kall cashewsås och frästa grönsaker

Portioner: 4

Ingredienser

3 msk neutral olja
1 ½ msk + 1 tsk kinesisk soja
1 msk + 1 ½ tsk honung
2 vitlöksklyftor
2 tsk ingefära
ca 1,2 kg kycklingben
4 port valfritt ris/gryn
1 fp cashewnötter (100 g)
½ tsk sambal oelek
300 g morötter (3-4 st)
½ bit rättika (150 g)
½ röd paprika
½ fp sockerärtor (75 g)

Gör så här

1. Kyckling (ugnsplåt): Sätt ugnen på 225°. Blanda 2 msk neutral olja, 1 ½ msk kinesisk soja, 1 msk honung, 2 pressade vitlöksklyftor, 1 ½ tsk ingefära och 2 krm svartpeppar direkt på plåten. Lägg ca 1,2 kg kycklingben på plåten och blanda rmed marinaden. Stek kycklingen högt upp i ugnen i ca 30 min.

2. Koka valfritt ris/gryn till 4 personer.

3. Cashewsås (stavmixer + mixerbunke): Häll 1 fp cashewnötter (100 g), 1 dl vatten, ½ tsk ingefära, ½ tsk sambal oelek, ½ tsk salt, 1 tsk kinesisk soja, 1 ½ tsk honung och 1 krm svartpeppar i bunken. Mixa till en slät sås med stavmixern.

4. Grönsaker (stekpanna): Skala och skär 300 g morötter (3-4 st) och ½ bit rättika (150 g) i smala stavar. Strimla ½ röd paprika.

5. Hetta upp 1 msk neutral olja i pannan och fräs morötterna och rättikan på hög värme i 3 min. Tillsätt paprikan, ½ fp sockerärtor (75 g) och fräs i ytterligare 2 min. Krydda grönsakerna med 2 krm salt.

6. Servera kycklingen med riset/grynen, cashewsåsen och de frästa grönsakerna.

TIPS & PLANERING:

Frys in/Ta tillvara: Rätten i sin helhet håller 3-4 dagar i kylen efter tillagning.

Förbered: Skala och skär grönsakerna (punkt 4) i förväg. Förvara övertäckta i kylen fram till beredning.

Tips! Cashewsåsen har lite sting i sig, om ni vet med er att barnen är känsliga för hetta kan ni minska på ingefäran och sambal oeleken till 2 krm vardera (se punkt 3).

Hemköp chat icon