Recept från Vardagskassen, vecka 43 (2017)
40 min
Portioner: 4
3 dl vetemjöl
125 g smör
4 ägg
½ dl vispgrädde
2 dl mjölk
½ fp riven prästost (75 g)
200 g morötter (2-3 st)
½ purjolök
2 msk olivolja
ca 300 g varmrökt lax
1 bit spetskål (400 g)
½ fp machésallad (35 g)
½ msk vitvinsvinäger
½ citron
1. Sätt ugnen på 225°.
2. Pajskal (bunke + pajform 30 cm i diameter): Blanda 3 dl vetemjöl, 1 msk vatten, 125 g tärnat smör och 2 krm salt i bunken. Arbeta ihop till en deg och tryck ut i formen. Grädda mitt i ugnen i 10-12 min.
3. Äggstanning (bunke): Vispa ihop 4 ägg, ½ dl vispgrädde, 2 dl mjölk, ½ fp riven prästost (75 g), ½ tsk salt och 2 krm svartpeppar i bunken.
4. Fyllning (stekpanna): Skala och grovriv 200 g morötter (2-3 st). Strimla ½ purjolök (gröna delen). Hetta upp 1 msk olivolja i pannan och bryn morötterna och purjon på medelhög värme i 3-4 min.
5. Paj: Smula ner ca 300 g varmrökt lax i pajskalet, vänd ner morötterna och purjon. Häll över äggstanningen. Grädda mitt i ugnen i ca 20 min, tills pajen stelnat.
6. Sallad (skål): Strimla 1 bit spetskål (400 g), gärna med osthyvel. Blanda kålen med ½ fp machésallad (35 g), 1 msk olivolja, ½ msk vitvinsvinäger, 2 krm salt och 1 krm svartpeppar i skålen.
7. Klyfta ½ citron. Servera pajen med salladen och citronklyftorna.
TIPS & PLANERING:
Frys in/Ta tillvara: Om det blir mat över håller den 3-4 dagar i kylen. Pajen går även bra att frysa in som portionsbitar.
Förbered: Skala och grovriv morötterna och strimla purjolöken (punkt 4) i förväg och förvara i övertäckt bunke i kylen.
Tips! Byt ut 1 dl av vetemjölet mot fullkornsmjöl. Ett lätt sätt att äta mer fibrer!