Recept från Barnkassen, vecka 43 (2017)
20 min
Portioner: 4
4 port valfritt ris
ca 600 g sejfilé
1 fp riven parmesanost (70 g)
2 dl crème fraiche
1 vitlöksklyfta
1 citron
1 tsk basilika
250 g broccoli
½ bit rättika (150 g)
½ fp sockerärtor (75 g)
½ gurka
1. Sätt ugnen på 200°.
2. Koka valfritt ris till 4 personer.
3. Gratinerad fisk (ugnsform 20 x 30 cm + bunke): Lägg ca 600 g sejfilé i formen. Blanda 1 fp riven parmesanost (70 g), 2 dl crème fraiche, 1 pressad vitlöksklyfta, saften från ½ citron, 1 tsk basilika, ½ tsk salt och 2 krm svartpeppar i bunken. Bred blandningen över fisken och gratinera i mitten av ugnen i 15 min.
4. Grönsaker (kastrull): Koka upp 1 ½ liter vatten med 1 tsk salt i kastrullen. Skär 250 g broccoli i buketter och bitar. Skala och skär ½ bit rättika (150 g) i 1 cm stora tärningar. Koka broccolin och rättikan i 2 min. Tillsätt ½ fp sockerärtor (75 g) och koka i ytterligare 1 min. Häll av vattnet.
5. Skär ½ gurka i stavar och ½ citron i klyftor.
6. Servera den parmesangratinerade fisken med riset, de lättkokta grönsakerna, gurkan och citronklyftorna.
TIPS & PLANERING:
Frys in/Ta tillvara: Fisken och riset går bra att frysa in. Annars håller rätten 2-3 dagar i kylen efter tillagning.
Förbered: Skär grönsakerna (punkt 4) i förväg. Förvara övertäckt i kylen.
Tips! Det går bra att servera alla grönsaker råa om man hellre föredrar det. Massera gärna broccolin med 1 msk olivolja och 1 krm salt.