Hemköp

Krämig pasta med frästa tomater, fänkål och avokadosallad

Recept från Vegetariska kassen, vecka 43 (2017)

40 min

Krämig pasta med frästa tomater, fänkål och avokadosallad

Portioner: 4

Ingredienser

150 g gul lök (2-3 st)
500 g körsbärskvisttomater
100 g svartkål
1 fänkål
½ dl + 1 msk olivolja
3 vitlöksklyftor
½ bit Grana padano (100 g)
½ msk buljongpulver
1 ½ dl vispgrädde
4 port valfri pasta
2 avokado
1 fp rucola (70 g)
1 fp kokta röda linser (290 g)
½ msk vitvinsvinäger

Gör så här

1. Pasta (kastrull): Koka upp 3 liter vatten med 1 msk salt i kastrullen.

2. Pastasås (traktörpanna + lock + skål): Hacka 150 g gul lök (2-3 st). Halvera 500 g körsbärskvisttomater. Strimla 100 g svartkål. Ansa och skär 1 fänkål i tunna strimlor.

3. Hetta upp ½ dl olivolja i pannan och bryn 3 pressade vitlöksklyftor, löken, tomaterna, svartkålen och fänkålen på medelhög värme i 6 min. Grovriv ½ bit Grana padano (100 g) och lägg i skålen.

4. Tillsätt ½ msk buljongpulver (alt. ½ smulad tärning), 1 ½ dl vispgrädde, ½ tsk salt och 2 krm svartpeppar i pannan. Rör ner den rivna osten. Låt sjuda under lock ca 5 min.

5. Koka valfri pasta till 4 personer (ca 350 g).

6. Sallad (skål): Halvera, kärna ur och gröp ur 2 avokado. Skär köttet i klyftor. Blanda avokadon med 1 fp rucola (70 g) och 1 fp kokta sköljda röda linser (290 g) i skålen. Ringla över 1 msk olivolja, ½ msk vitvinsvinäger och 1 krm salt.

7. Spara 1 dl av pastavattnet och häll bort resten från den kokta pastan. Rör ner såsen i kastrullen med pasta och tillsätt pastavattnet. Servera med salladen. Smaklig måltid!

TIPS & PLANERING:

Frys in/Ta tillvara: Denna rätt håller 3-4 dagar efter tillagning och passar utmärkt i matlådan. Den går även bra att frysa.

Förbered: Skär grönsakerna till pastasåsen (punkt 2) i förväg och förvara övertäckt i kylen fram till beredning.

Tips! Ha gärna någon ört i pastasåsen om ni vill, t.ex. oregano eller timjan.

Hemköp chat icon