Hemköp

Falafel med tabbouleh och tzatziki

Recept från Vardagskassen v.44 (2017)

45 min

Falafel med tabbouleh och tzatziki

Portioner: 4

Ingredienser

4 port valfritt gryn
1 silverlök
1 fp kikärtor (380 g)
1 fp kikärtor (390 g)
1 fp solroskärnor (100 g)
1 ägg
½ dl majsstärkelse
2 tsk spiskummin
1 tsk paprikapulver
2 krm kanel
200 g morötter (2-3 st)
1 gurka
250 g tomater (3-4 st)
1 röd paprika
1 fp persilja (20 g)
4 msk olivolja
1 citron
3 dl gräddfil
1 vitlöksklyfta

Gör så här

1. Koka 4 port valfritt gryn (gärna bulgur).

2. Falafelsmet (bunke + mixerstav): Hacka 1 silverlök och lägg i bunken. Tillsätt 1 fp avrunna kikärtor (380 g), 1 fp avrunna kikärtor (390 g), 1 fp solroskärnor (100 g), 1 ägg, ½ dl majsstärkelse, 2 tsk spiskummin, 1 tsk paprikapulver, 2 krm kanel, ½ tsk salt och ½ tsk svartpeppar. Mixa till en halvgrov smet. Skala och finriv 100 g morötter (ca 1 st), blanda ner i smeten.

3. Tabbouleh (stor skål): Skär ½ gurka, 250 g tomater (3-4 st) och 1 röd paprika i 1 cm stora tärningar. Skala och grovriv 100 g morötter (ca 1 st). Hacka 1 fp persilja (20 g). Blanda allt i skålen med 2 msk olivolja, saften från 1 citron, ½ tsk salt och 2 krm svartpeppar.

4. Falafel (stekpanna): Forma ca 16 st bollar/små biffar av smeten. Hetta upp 2 msk olivolja i pannan, stek falafeln på medelhög värme i 7-8 min runt om, tills de är gyllenbruna. Lägg på ett fat.

5. Under tiden - tzatziki (skål): Grovriv ½ gurka och krama ur vätskan. Blanda rivet med 3 dl gräddfil, 1 pressad vitlöksklyfta, 2 krm salt och 2 krm svartpeppar i skålen.

6. Vänd ner de kokta grynen i skålen med grönsaker. Servera falafeln med tabboulehn och tzatzikin.

TIPS & PLANERING:

Frys in/Ta tillvara: Blir det mat över håller den minst 2-3 dagar i kylen. Falafeln går bra att frysa.

Förbered: Falafelsmeten (punkt 2) går bra att göra i förväg. Förvara i övertäckt bunke i kylen. Även tzatzikin (punkt 5) går bra att göra i förväg, förvara övertäckt i kylen.

Hemköp chat icon