Hemköp

Fiskgratäng med frästa grönsaker och dill

Recept från Vardagskassen v.44 (2017)

40 min

Fiskgratäng med frästa grönsaker och dill

Portioner: 4

Ingredienser

4 port valfritt ris
½ purjolök
1 gul paprika
1 zucchini
1 msk olivolja
1 ½ dl vispgrädde
1 ½ dl mjölk
½ msk majsstärkelse
1 tsk vitvinsvinäger
1 tsk buljongpulver
ca 600 g sejfilé
2 krm vitpeppar
1 fp dill (20 g)

Gör så här

1. Sätt ugnen på 200°.

2. Koka valfritt ris (gärna fullkorn) till 4 personer.

3. Grönsaker (stekpanna + ugnsform 20 x 30 cm): Strimla ½ purjolök (vita delen). Skär 1 gul paprika i tärningar. Skär 1 zucchini i tunna slantar. Hetta upp 1 msk olivolja i pannan och bryn grönsakerna på medelhög värme ca 6 min, tills de får färg. Krydda med ½ tsk salt. Lägg grönsakerna i formen.

4. Sås (bunke): Vispa samman 1 ½ dl vispgrädde, 1 ½ dl mjölk, ½ msk majsstärkelse, 1 tsk vitvinsvinäger, 1 tsk buljongpulver (alt. 1/3 smulad tärning) och 2 krm svartpeppar i bunken.

5. Fiskgratäng: Krydda ca 600 g sejfilé med ½ tsk salt och 2 krm vitpeppar. Lägg fisken på grönsakerna i formen. Häll över såsen och klipp 1 fp dill (20 g) överst. Gratinera i mitten av ugnen i ca 20 min.

6. Servera fiskgratängen med riset.

TIPS & PLANERING:

Frys in/Ta tillvara: Om det blir mat över håller rätten 2–3 dagar i kylen.

Förbered: Såsen (punkt 4) kan vispas ihop i förväg och förvaras i en bunke i kylen.

Tips! Denna rätt är också god med kokt potatis

Hemköp chat icon