Kikärtsbollar med tomatsås, sallad och ris

Recept från Barnkassen v.44 (2017)

30 min

Portioner: 4

Ingredienser

4 port valfritt ris
50 g gul lök (½-1 st)
4 msk olivolja
2 vitlöksklyftor
1 fp krossade tomater
med örter (390 g)
1 dl vispgrädde
1 tsk paprikapulver
1 fp kikärtsbollmix (200 g)
½ gurka
1 avokado
1 fp salladsmix (70 g)
1 fp majs (160 g)
½ msk vitvinsvinäger

Gör så här

1. Koka valfritt ris till 4 personer.

2. Tomatsås (kastrull): Hacka 50 g gul lök (½-1 st). Hetta upp 1 msk olivolja i kastrullen, tillsätt löken och 2 pressade vitlöksklyftor. Fräs på medelvärme i 2 min. Tillsätt 1 fp krossade tomater med örter (390 g), 1 dl vispgrädde, 1 tsk paprikapulver, ½ tsk salt och 2 krm svartpeppar. Låt såsen puttra på svag värme i 15 min.

3. Kikärtsbollar (kastrull/vattenkokare + bunke + stekpanna): Koka upp 2 ¾ dl vatten. Blanda det heta vattnet med 1 fp kikärtsbollmix (200 g) i bunken. Forma 16 bollar av smeten.

4. Hetta upp 2 msk olivolja i pannan och stek bollarna runtom på medelhög värme ca 8 min.

5. Sallad (skål): Tärna ½ gurka och 1 avokado. Blanda med 1 fp salladsmix (70 g) och 1 fp avrunnen majs (160 g) i skålen. Ringla över 1 msk olivolja, ½ msk vitvinsvinäger, 2 krm salt och 1 krm svartpeppar.

6. Servera kikärtsbollarna med tomatsåsen, riset och salladen.

TIPS & PLANERING:

Frys in/Ta tillvara: Blir det mat över håller den 3-4 dagar i kylen efter tillagning.

Förbered: Gör tomatsåsen (punkt 2) i förväg och värm på när det är dags att äta. Förvara i kylen.

Obs! Var försiktiga i punkt 3 när det heta vattnet ska blandas med kikärtsbollmixen så att ni inte bränner er på vattnet.