Palsternackssoppa med rostade hasselnötter, dill & gourmetknäcke

Recept från Vegetariska kassen v. 44 (2017)

45 min

Ingredienser

  • 300 g
    potatis
  • 700 g
    palsternacka
  • 0.5 st
    gul lök
  • 2 msk
    smör
  • 2 st
    vitlöksklyftor
  • 1 st
    grönsaksbuljongtärning
  • 2 st
    äpple
  • 100 g
    hasselnötter
  • 0.5 msk
    olivolja
  • 1 kruka
    dill
  • 1 fp
    philadelphiaost
  • 1 fp
    knäckesticks

Gör så här

1. Soppgrönsaker: Skala 300 g potatis och skär i 2 cm stora bitar. Skala 700 g palsternacka och skär i 1 cm breda bitar. Hacka 50 g gul lök (½-1 st).

2. Soppa (kastrull + lock): Smält 2 msk smör i kastrullen och bryn löken, 2 pressade vitlöksklyftor, potatisen och palsternackan på medelvärme ca 4 min. Tillsätt 1,2 liter vatten och 1 ½ msk buljongpulver (1 ½ tärning). Sätt på locket och låt puttra 15-20 min, tills allt är mjukt.

3. Topping (stekpanna + skål): Skär 2 äpplen i 1 cm stora tärningar. Grovhacka 1 fp hasselnötter (100 g). Hetta upp pannan med ½ msk olivolja och rosta nötterna och äppeltärningarna ca 3 min. Krydda med 1 krm salt. Häll upp i skålen och klipp över 1 fp dill (20 g).

4. Soppa (stavmixer): Ta av soppan från värmen och mixa den slät med stavmixer. Rör ner ½ fp philadelphiaost (100 g) i soppan och krydda med 1 tsk salt och 2 krm svartpeppar. Låt allt bli varmt ca 1 min.

5. Ta fram 1 fp gourmetknäcke ost & pumpa (200 g) och ½ fp philadelphiaost (100 g). Servera soppan med hasselnötstoppingen, knäckebrödet och philadelphiaosten.

TIPS & PLANERING:

Frys in/Ta tillvara: Om det blir mat över håller rätten 2–3 dagar i kylen. Den går också bra att frysa.

Förbered: Skala och skär soppgrönsakerna (punkt 1) i förväg och förvara i övertäckt bunke i kylen.

Tips! Toppa gärna philadelphiaosten på knäckebrödet med en nypa flingsalt & svartpeppar.

4 portioner