Recept från Vegetariska kassen v. 44 (2017)
45 min
1. Soppgrönsaker: Skala 300 g potatis och skär i 2 cm stora bitar. Skala 700 g palsternacka och skär i 1 cm breda bitar. Hacka 50 g gul lök (½-1 st).
2. Soppa (kastrull + lock): Smält 2 msk smör i kastrullen och bryn löken, 2 pressade vitlöksklyftor, potatisen och palsternackan på medelvärme ca 4 min. Tillsätt 1,2 liter vatten och 1 ½ msk buljongpulver (1 ½ tärning). Sätt på locket och låt puttra 15-20 min, tills allt är mjukt.
3. Topping (stekpanna + skål): Skär 2 äpplen i 1 cm stora tärningar. Grovhacka 1 fp hasselnötter (100 g). Hetta upp pannan med ½ msk olivolja och rosta nötterna och äppeltärningarna ca 3 min. Krydda med 1 krm salt. Häll upp i skålen och klipp över 1 fp dill (20 g).
4. Soppa (stavmixer): Ta av soppan från värmen och mixa den slät med stavmixer. Rör ner ½ fp philadelphiaost (100 g) i soppan och krydda med 1 tsk salt och 2 krm svartpeppar. Låt allt bli varmt ca 1 min.
5. Ta fram 1 fp gourmetknäcke ost & pumpa (200 g) och ½ fp philadelphiaost (100 g). Servera soppan med hasselnötstoppingen, knäckebrödet och philadelphiaosten.
TIPS & PLANERING:
Frys in/Ta tillvara: Om det blir mat över håller rätten 2–3 dagar i kylen. Den går också bra att frysa.
Förbered: Skala och skär soppgrönsakerna (punkt 1) i förväg och förvara i övertäckt bunke i kylen.
Tips! Toppa gärna philadelphiaosten på knäckebrödet med en nypa flingsalt & svartpeppar.
4 portioner