Recept från Vegetariska kassen v. 44 (2017)
40 min
Portioner: 4
200 g gul lök (2-3 st)
300 g kålrot
300 g morötter (3-4 st)
700 g potatis
1 fp champinjoner (250 g)
3 msk + ½ dl olivolja
2 tsk timjan
1 tsk rosmarin
2 fp svarta bönor (820 g)
1 fp solroskärnor (100 g)
1 ägg
1 dl majsstärkelse
1 msk kinesisk soja
1 fp persilja (20 g)
2 dl turkisk yoghurt
1 tsk honung
1 vitlöksklyfta
1 burk lingonsylt (400 g)
1. Sätt ugnen på 225°. Grönsaker (djup ugnsplåt): Skär 200 g gul lök (2-3 st) i 2 cm breda klyftor. Skala 300 g kålrot och skär i 2 cm stora bitar. Skölj 300 g morötter (3-4 st) och 700 g potatis och skär i 1 cm breda stavar/klyftor. Halvera 1 fp champinjoner (250 g). Fördela allt på plåten och ringla över 3 msk olivolja, 1 tsk timjan, 1 tsk rosmarin, 1 ½ tsk salt och ½ tsk svartpeppar. Stek i mitten av ugnen i ca 30 min.
2. Biffar (bunke + stavmixer + stekpanna): Blanda 2 fp sköljda svarta bönor (820 g) med 1 fp solroskärnor (100 g), 1 ägg, 1 dl majsstärkelse, 1 msk kinesisk soja, 1 tsk timjan, ½ tsk salt och 2 krm svartpeppar i bunken. Mixa till en halvgrov smet.
3. Hetta upp ½ dl olivolja i pannan, klicka ut 5 biffar i pannan åt gången, totalt 10 st, och stek på medelhög värme 2-3 min/sida. Lägg över biffarna på ett fat allt eftersom.
4. Sås (skål): Strimla 1 fp persilja (20 g). Blanda persiljan med 2 dl turkisk yoghurt, 1 tsk honung, 1 pressad vitlöksklyfta, 1 krm salt och 1 krm svartpeppar i skålen.
5. Servera rotfruktsplåten med bönbiffarna, 1 burk lingonsylt (400 g) och persiljesåsen.
TIPS & PLANERING:
Frys in/Ta tillvara: Biffarna går bra att frysa in. Annars håller denna rätt 2-3 dagar i kylen och passar utmärkt i matlådan.
Förbered: Smeten till biffarna (punkt 2) och och såsen (punkt 4) går bra att göra kvällen innan och förvara övertäckta i kylen.