Hemköp

Snabbkalops med lövbiff och marinerade rödbetor

Recept från Vardagskassen v.44 (2017)

35 min

Snabbkalops med lövbiff och marinerade rödbetor

Portioner: 4

Ingredienser

200 g rödbetor
900 g potatis
150 g gul lök (2-3 st)
300 g morötter (3-4 st)
200 g kålrot
2 msk smör
½ dl tomatpuré
ca 450 g lövbiff
10 kryddpepparkorn
3 lagerblad
1 msk kinesisk soja
1 msk buljongpulver
1 msk olivolja
½ msk vitvinsvinäger
½ msk svensk senap
1 tsk honung
2 msk majsstärkelse

Gör så här

1. Rödbetor (kastrull): Koka upp 5 dl vatten med 1 tsk salt. Skala och skär 200 g rödbetor i klyftor. Koka betorna mjuka, ca 10 min.

2. Potatis (kastrull): Koka 900 g potatis.

3. Kalops (gryta + lock): Strimla 150 g gul lök (2-3 st). Skala och skär 300 g morötter (3-4 st) i 2 cm breda slantar. Skala och skär 200 g kålrot i 2 cm stora bitar. Smält 2 msk smör i grytan och bryn löken, morötterna, kålroten och ½ dl tomatpuré i 4 min på medelhög värme.

4. Strimla ca 450 g lövbiff och tillsätt i grytan tillsammans med 10 kryddpepparkorn, 3 lagerblad, 1 msk kinesisk soja, 1 msk buljongpulver (alt. 1 tärningar), ½ tsk salt, ½ tsk svartpeppar och 5 dl vatten. Låt puttra i ca 15 min under lock.

5. Rödbetor (skål): Blanda betorna med 1 msk olivolja, ½ msk vitvinsvinäger, ½ msk svensk senap, 1 tsk honung och 1 krm salt i skålen.

6. Redning (glas): Ta ur lagerbladen ur grytan. Rör ut 2 msk majsstärkelse i 3 msk vatten. Rör ner redningen i grytan och låt allt sjuda i 2 min.

7. Servera kalopsen med den kokta potatisen och rödbetorna.

TIPS & PLANERING:

Frys in/Ta tillvara: Denna rätt går utmärkt att frysa in och ta fram vid ett annat tillfälle. Rätten i sin helhet håller 2-3 dagar efter tillagning.

Förbered: Förbered de marinerade rödbetorna (punkt 1 & 5) och förvara i övertäckt skål i kylen. Skala och skär grönsakerna (punkt 3) i förväg. Förvara i kylen.

Tips! Använd gärna umamibuljong till den här rätten om du har det hemma! Det ger extra fyllig smak.

Hemköp chat icon