Recept från Vardagskassen v.45 (2017)
45 min
Portioner: 4
1 aubergine
½ zucchini
½ gul paprika
100 g gul lök (1-2 st)
½ dl olivolja
½ dl tomatpuré
3 vitlöksklyftor
1 fp krossade tomater (390 g)
1 fp krossade tomater med örter (390 g)
1 msk timjan
1 ½ msk oregano
1 msk buljongpulver
1 dl vispgrädde
2 msk ströbröd
1 tsk dijonsenap
ca 500 g blandfärs
4 port valfri pasta
1. Ratatouillegrönsaker: Skär 1 aubergine, ½ zucchini och ½ gul paprika i 2 cm stora bitar. Klyfta 100 g gul lök (1-2 st).
2. Pasta (kastrull): Koka upp 3 liter vatten med 1 msk salt i kastrullen.
3. Ratatouille (gryta + lock): Hetta upp ½ dl olivolja i grytan och bryn grönsakerna och löken på medelhög värme ca 6 min. Rör ner ½ dl tomatpuré och 3 pressade vitlöksklyftor. Tillsätt 1 fp krossade tomater (390 g) och 1 fp krossade tomater med örter (390 g), 1 ½ dl vatten, 1 msk timjan, 1 msk oregano, 1 msk buljongpulver (alt. 1 tärning), ½ tsk salt och 1 tsk svartpeppar. Låt puttra ca 10 min.
4. Frikadeller (bunke): Blanda ½ dl vispgrädde med 2 msk ströbröd i bunken. Blanda ner ½ msk oregano, 1 tsk dijonsenap, ½ tsk salt, 2 krm svartpeppar och ca 500 g blandfärs. Forma 12 bollar och lägg ner i ratatouillen. Låt puttra ytterligare ca 15 min under lock på svag värme. Rör ner ½ dl vispgrädde i ratatouillen.
5. Koka valfri pasta till 4 personer (ca 350 g).
6. Servera frikadellerna och ratatouillen med pastan.
TIPS & PLANERING:
Frys in/Ta tillvara: Denna rätt håller 2-3 dagar i kylen efter tillagning. Det går även utmärkt att frysa in mat som blir över och ta fram vid ett annat tillfälle.
Förbered: Ratatouillen (punkt 1 & 3) går att förbereda och förvara i kyl. Låt koka upp vid tillagning och lägg ner frikadellerna.
Tips! Piffa upp rätten lite extra genom att toppa med en färsk bladkrydda så som basilika eller oregano.