40 min
1. Sätt ugnen på 225°.
2. Skala och skär 900 g mjölig potatis i 3 cm stora bitar. Lägg i kastrullen, täck med vatten och koka potatisen mjuk, ca 15 min.
3. Halvera ca 600 g kycklingfilé på längden och krydda med ½ tsk salt och 1 krm svartpeppar. Smält 1 msk smör i pannan och stek kycklingfiléerna runt om på hög värme, ca 6 min. Lägg kycklingen i formen och stek i mitten av ugnen ca 15 min.
4. Skala och skär 300 g morötter (3-4 st) och 1 kålrabbi i stavar och lägg på fatet.
5. Smält 1 msk smör i pannan som kycklingen stektes i. Vispa ner 1 msk vetemjöl och ½ msk buljongpulver (alt. ½ tärning). Tillsätt 1 ½ dl vispgrädde, 2 ½ dl vatten, 1 tsk kinesisk soja, 1 krm salt och 1 krm svartpeppar. Låt puttra i 2 min.
6. Häll av vattnet från potatisen och tillsätt 1 msk smör, 1 ½ dl mjölk och 2 krm salt. Blanda ihop till ett mos med en slev, potatisstomp eller elvisp.
7. Servera kycklingen med gräddsåsen, potatismoset och grönsakerna.
TIPS & PLANERING:
Frys in/Ta tillvara: Kycklingen och såsen går bra att frysa om det blir mat över. Moset och grönsakerna håller 2-3 dagar i kylen efter tillagning.
Förbered: Potatisen (punkt 2) går bra att skala och skära i förväg. Förvara i en bunke med vatten i kylen tills det är dags att koka den.
Tips! Gillar ni örtkryddor blir det gott att krydda kycklingen med ½ msk av t.ex timjan eller oregano.
4 portioner