Hemköp

Thaikyckling med kokosgrädde och bambuskott

Recept från Vardagskassen v.45 (2017)

35 min

Thaikyckling med kokosgrädde och bambuskott

Portioner: 4

Ingredienser

4 port valfritt ris
ca 600 g kycklingfilé
4 msk neutral olja
1 burk bambuskott (410 g)
50 g rödlök (½-1 st)
200 g morötter (2-3 st)
½ bit rättika (150 g)
½ zucchini
½ gul paprika
1 bit ingefära
1 röd chili
3 vitlöksklyftor
1 fp kokosgrädde (250 ml)
1 msk kinesisk soja
½ msk honung
1 lime
1 fp babyspenat (70 g)

Gör så här

1. Koka valfritt ris till 4 personer.

2. Kyckling (traktörpanna + lock + skål): Skär ca 600 g kycklingfilé i 2 cm breda strimlor. Krydda med ½ tsk salt och 2 krm svart- peppar. Hetta upp 2 msk neutral olja i pannan och stek kycklingen på hög värme i 3 min. Lägg över kycklingen i skålen.

3. Grönsaker: Häll av vätskan från 1 burk bambuskott (410 g). Klyfta 50 g rödlök (½-1 st). Skala 200 g morötter (2-3 st) och ½ bit rättika (150 g) och skär i tunna strimlor. Skär ½ zucchini och ½ gul paprika i 2 cm stora tärningar. Skala 1 bit ingefära och riv till ca 2 msk. Kärna ur och hacka 1 röd chili.

4. Hetta upp 2 msk neutral olja i pannan där kycklingen stektes. Fräs grönsakerna, löken, bambuskotten, ingefäran, chilin och 3 pressade vitlöksklyftor på medelhög värme i ca 5 min.

5. Vänd ner kycklingen, 1 fp kokosgrädde (250 ml), 1 dl vatten, 1 msk kinesisk soja, ½ msk honung och 1 tsk salt i pannan. Låt puttra under lock i ca 5 min. Pressa ner saften från 1 lime och vänd ner 1 fp babyspenat (70 g).

6. Servera thaikycklingen med riset.

TIPS & PLANERING:

Frys in/Ta tillvara: Om det blir mat över håller rätten 2–3 dagar i kylen. Den går också bra att frysa in.

Förbered: Skär alla grönsaker (punkt 3) i förväg och förvara i övertäckt bunke i kylen.

Tips! Om ni gillar stark mat behåll kärnorna i chilin, det är där den mesta av hettan finns.

Hemköp chat icon