Hemköp

Krämig fiskgryta med kokt potatis och gurkstavar

Recept från Barnkassen v.46 (2017)

35 min

Krämig fiskgryta med kokt potatis och gurkstavar

Portioner: 4

Ingredienser

700 g potatis
300 g morötter (3-4 st)
½ purjolök
1 msk smör
1 msk majsstärkelse
1 ½ dl vispgrädde
1 msk buljongpulver
1 dl mjölk
ca 600 g torskfilé
½ gurka
1 citron
1 fp smörgåskrasse (50 g)

Gör så här

1. Koka 700 g potatis.

2. Fiskgryta (gryta + skål): Skala och skär 300 g morötter (3-4 st) i 5 mm breda slantar. Skölj och strimla ½ purjolök (gröna delen). Smält 1 msk smör i grytan och fräs grönsakerna på medelhög värme i 3 min.

3. Blanda 1 msk majsstärkelse med 1 ½ dl vispgrädde i skålen. Rör ner stärkelseblandningen, 3 dl vatten, 1 msk buljongpulver (alt. 1 tärning), ½ tsk salt och 1 dl mjölk i grytan. Låt koka upp under omrörning.

4. Skär ca 600 g torskfilé i 3 cm stora tärningar och krydda med ½ tsk salt och 2 krm svartpeppar. Tillsätt fisken i grytan och låt sjuda i 3 min.

5. Skär ½ gurka i stavar och lägg på ett fat. Skär 1 citron i klyftor.

6. Klipp 1 fp smörgåskrasse (50 g) över fiskgrytan och servera med potatisen, gurkstavarna och citronklyftorna.

TIPS & PLANERING:

Frys in/Ta tillvara: Fiskgrytan och potatisen håller 2-3 dagar i kylen efter tillagning, om det blir mat över.

Förbered: Morötterna och purjolöken (punkt 2) går bra att skäras i förväg. Förvara i övertäckt skål i kylen.

Tips! Om det blir smörgåskrasse över är det jättegott att klippa över en smörgås med tex. färskost på.

Hemköp chat icon