Hemköp

Järpar med grynsallad och fetaostkräm

Recept från Barnkassen v.46 (2017)

35 min

Järpar med grynsallad och fetaostkräm

Portioner: 4

Ingredienser

50 g gul lök (½-1 st)
½ dl ströbröd
1 ägg
ca 500 g blandfärs
½ msk timjan
4 port valfritt gryn
1 msk smör
200 g morötter (2-3 st)
½ gurka
½ gul paprika
½ fp körsbärstomater (125 g)
½ msk olivolja
½ msk balsamvinäger
½ fp fetaost (75 g)
2 dl turkisk yoghurt

Gör så här

1. Sätt ugnen på 200°.

2. Järpar (bunke + stekpanna + ugnsform 20 x 30 cm): Blanda ½ dl ströbröd, 1 dl vatten och 1 ägg i bunken. Finhacka 50 g gul lök (½-1 st). Blanda ner löken, ca 500 g blandfärs, ½ msk timjan, ¾ tsk salt och 2 krm svartpeppar i bunken. Forma smeten till 8 järpar.

3. Koka valfritt gryn (gärna bulgur) till 4 personer.

4. Smält 1 msk smör i stekpannan och bryn järparna runt om på medelhög värme i ca 5 min. Lägg över järparna i formen och stek dem klara mitt i ugnen i ca 10 min.

5. Sallad (skål): Skala och grovriv 200 g morötter (2–3 st). Skär ½ gurka och ½ gul paprika i 1 cm stora tärningar. Halvera ½ fp körsbärstomater (125 g). Blanda grönsakerna i skålen och ringla över ½ msk olivolja, ½ msk balsamvinäger, 1 krm salt och 1 krm svartpeppar.

6. Fetaostkräm (skål): Mosa ½ fp fetaost (75 g) i skålen och blanda med 2 dl turkiskt yoghurt.

7. Blanda grynen med salladen i skålen och servera med järparna och fetaostkrämen.

TIPS & PLANERING:

Frys in/Ta tillvara: Järparna går utmärkt att frysa in om det blir mat över. Servera dressingen vid sidan av så håller sig salladen längre. I sin helhet håller rätten 2–3 dagar i kylen.

Förbered: Blanda färsen och forma järparna (punkt 2) i förväg. Förvara på ett täckt fat i kylen.

Hemköp chat icon