Hemköp

Kyckling med rostade rotfrukter, gräslökssmör och tomatsallad

Recept från Barnkassen v.46 (2017)

45 min

Kyckling med rostade rotfrukter, gräslökssmör och tomatsallad

Portioner: 4

Ingredienser

50 g + 1 msk smör
300 g sötpotatis
200 g potatis
300 g palsternacka
1 bakpotatis
4 msk olivolja
1 tsk rosmarin
ca 600 g kycklingfilé
½ purjolök
400 g tomater (4-5 st)
½ msk balsamvinäger
1 fp gräslök (20 g)

Gör så här

1. Sätt ugnen på 225°. Ta fram 50 g smör och lägg i en skål.

2. Rostade rotfrukter (ugnsplåt med bakplåtspapper): Skala och skär 300 g sötpotatis, 200 g potatis, 300 g palsternacka och 1 bakpotatis i 3 cm stora bitar. Lägg allt på plåten, ringla över 2 msk olivolja, 1 tsk rosmarin, 1 tsk salt och 2 krm svartpeppar. Rosta i mitten av ugnen i ca 15 min.

3. Kyckling (stekpanna + ugnsplåt): Halvera ca 600 g kycklingfilé på längden och krydda med ½ tsk salt och 1 krm svartpeppar. Smält 1 msk smör i pannan och stek kycklingfiléerna i två omgångar på medelhög värme, ca 3 min/sida. Ta ut plåten med rotfrukter och lägg på kycklingfiléerna. Stek i mitten av ugnen i ytterligare ca 10 min.

4. Tomatsallad (skål): Skölj och finstrimla ½ purjolök (vita delen). Tärna 400 g tomater (4-5 st). Blanda tomaterna, purjon, 1 msk olivolja, ½ msk balsamvinäger, 2 krm salt och 1 krm svartpeppar i skålen.

5. Gräslökssmör: Blanda det rumstempererade smöret med 1 msk olivolja, 2 krm salt och 1 krm svartpeppar. Klipp ner 1 fp gräslök (20 g) och blanda runt.

6. Servera de rostade rotfrukterna med kycklingen, tomatsalladen och gräslökssmöret.

TIPS & PLANERING:

Frys in/Ta tillvara: Kycklingen går bra att frysa om det blir över efter middagen. I kylen håller hela rätten 2-3 dagar efter tillagning.

Förbered: Gräslökssmöret (punkt 5) går bra att göra i förväg och förvara i övertäckt skål i kylen.

Tips! Vill ni variera smaken på smöret går det också bra att klippa i persilja eller oregano.

Hemköp chat icon