Recept från Vardagskassen v.46 (2017)
40 min
Portioner: 4
4 port valfritt gryn
200 g morötter (2-3 st)
200 g majrova
250 g broccoli
½ zucchini
1 msk olivolja
ca 600 g kycklingfilé
2 msk smör
1 ½ msk honung
2 vitlöksklyftor
½ dl neutral olja
1 lime
1 kruka koriander
1 fp majs (340 g)
1 tsk sambal oelek
½ tsk spiskummin
1. Sätt ugnen på 225°.
2. Koka valfritt gryn till 4 personer.
3. Grönsaker (ugnsplåt): Skär 200 g morötter (2-3 st) i 1 cm breda stavar. Skala och skär 200 g majrova i 1 cm breda klyftor. Skär 250 g broccoli i grova bitar och ½ zucchini i 1 cm breda slantar. Blanda allt på plåten med 1 msk olivolja, ½ tsk salt och 1 krm svartpeppar.
4. Kyckling (stekpanna): Halvera ca 600 g kycklingfilé på längden och krydda med ¾ tsk salt och 2 krm svartpeppar. Smält 2 msk smör och 1 msk honung i pannan, pressa ner 2 vitlöksklyftor. Stek kycklingen på hög värme runt om i 2-3 min. Lägg kycklingen på plåten med grönsakerna. Rosta alltihop i mitten av ugnen i 15-20 min.
5. Korianderdressing (skål): Blanda ½ dl neutral olja, 2 msk vatten, saften från 1 lime, ½ msk honung, 2 krm salt och 2 krm svartpeppar i skålen. Hacka 1 kruka koriander och blanda ner.
6. Majsröra (mixerbunke + mixerstav): Tillsätt 1 fp majs (340 g) inkl. spad, 1 tsk sambal oelek, ½ tsk spiskummin och 2 krm salt i bunken. Mixa till en slät kräm.
7. Servera kycklingen med grönsakerna, grynen och majsröran. Ringla korianderdressingen över.
TIPS & PLANERING:
Frys in/Ta tillvara: Om det blir mat över håller denna rätt 2-3 dagar i kylen efter tillagning.
Förbered: Majsröran (punkt 6) går bra att förbereda. Förvara övertäckt i mixerbunke i kylen.
Tips! Har ni grönsaker i kylen som behöver ätas upp går det bra att tillsätta dem på plåten med grönsaker.