Recept från Vardagskassen v.47 (2017)
40 min
Portioner: 4
½ blomkål
½ zucchini
1 bit ingefära
1 msk neutral olja
ca 500 g fläskfärs
3 vitlöksklyftor
1 msk buljongpulver
2 tsk paprikapulver
1 tsk sambal oelek
1 dl vispgrädde
1 fp äggnudlar (200 g)
1 röd paprika
1 lime
1. Nudlar (kastrull): Koka upp 2 liter vatten med ½ msk salt i kastrullen.
2. Grönsaker: Skär ½ blomkål i mindre bitar och buketter. Skär ½ zucchini i 2 cm stora bitar. Skala och riv 1 bit ingefära till ca 2 msk riven.
3. Blomkål- och fläskfärspanna (traktörpanna + lock): Hetta upp 1 msk neutral olja i pannan och bryn ca 500 g fläskfärs på hög värme i ca 5 min. Tillsätt grönsakerna, den rivna ingefäran och 3 pressade vitlöksklyftor, bryn ytterligare 3 min. Krydda med 1 msk buljongpulver (alt. 1 tärning), 2 tsk paprikapulver, 1 tsk salt, 1 tsk sambal oelek och 2 krm svartpeppar.
4. Tillsätt 1 dl vispgrädde och 1 dl vatten och låt puttra under lock i ca 10 min på medelvärme.
5. Koka 1 fp äggnudlar (200 g) enligt anvisningarna på förpackningen.
6. Topping (2 skålar): Skär 1 röd paprika i 1 cm stora tärningar. Klyfta 1 lime. Lägg i varsin skål.
7. Servera blomkål- och färspannan med nudlarna, pressa limen över och toppa med paprikan.
TIPS & PLANERING:
Frys in/Ta tillvara: Fläskfärspannan och nudlarna går bra att frysa in om det blir mat över. I kylen håller hela rätten 2-3 dagar efter tillagning.
Förbered: Blomkålen och zucchinin (punkt 2) går bra att skära upp i förväg. Förvara övertäckt i en bunke i kylen.
Tips! Du kan variera typen av färs till den här rätten. Den funkar även bra med blandfärs, nötfärs eller kycklingfärs.