Recept från Barnkassen v. 47 (2017)
40 min
Portioner: 4
ca 100 g rödkål
½ gurka
1 lime
1 fp majs (280 g)
1 fp körsbärstomater (250 g)
½ fp persilja (10 g)
50 g rödlök (½-1 st)
1 msk olivolja
½ msk vitvinsvinäger
1 avokado
½ grön chili
1 vitlöksklyfta
2 dl turkisk yoghurt
1 ägg
2 dl ströbröd
1 ½ tsk spiskummin
1 ½ tsk chilipulver
1 tsk paprikapulver
ca 600 g koljafilé
2 msk smör
1 fp tortillabröd (8 st)
1. Grönsaker (fat): Finstrimla ca 100 g rödkål. Tärna ½ gurka och skär 1 lime i klyftor. Lägg grönsakerna på fatet tillsammans med 1 fp avrunnen majs (280 g).
2. Tomatsalsa (skål): Hacka 1 fp körsbärstomater (250 g), ½ fp persilja (10 g) och 50 g rödlök (½-1 st). Blanda allt i en skål och ringla över 1 msk olivolja, ½ msk vitvinsvinäger, 1 krm salt och 1 krm svartpeppar.
3. Avokadokräm (mixerbunke + stavmixer): Halvera, kärna ur och gröp ur 1 avokado i bunken. Kärna ur och grovhacka ½ grön chili. Tillsätt chilin, 1 liten pressad vitlöksklyfta och 2 dl turkisk yoghurt i bunken. Mixa till en slät kräm med stavmixern. Krydda med ½ tsk salt och 1 krm svartpeppar.
4. Fisk (2 djupa tallrikar + stekpanna + fat): Vispa upp 1 ägg med 2 msk vatten i den ena tallriken. Blanda 2 dl ströbröd, 1 ½ tsk spiskummin, 1 ½ tsk chilipulver, 1 tsk paprikapulver, 1 tsk salt och 2 krm svartpeppar i den andra tallriken.
5. Skär ca 600 g koljafilé i 5 cm stora bitar. Vänd fiskbitarna först i ägget och sedan i ströbrödsblandningen. Smält 1 msk smör i pannan och stek fisken på medelhög värme i två omgångar, 2-3 min/sida. Tillsätt ytterligare 1 msk smör vid andra stekomgången. Lägg fisken på fatet allteftersom den steks.
6. Ta fram 1 fp tortillabröd (8 st). Fyll bröden med grönsakerna, den stekta fisken, tomatsalsan och avokadokrämen. Toppa med lite limesaft och servera!
TIPS & PLANERING:
Frys in/Ta tillvara: Den här rätten är godast nylagad men funkar bra i matlåda inom 2-3 dagar efter tillagning.
Förbered: Tomatsalsan (punkt 2) går bra att göra i förväg. Grönsakerna (punkt 1) går också bra att skära upp och lägga på ett fat. Täck över med plast och förvara i kylen.
Tips! Grön chili kan vara starkt. Gillar ni lite starkare avokadokräm så ta en hel chili. Skär av toppen på chilin och smaka på den, då känner du av om du har fått en stark eller något mildare chili.