Hemköp

Grekiska köttbullar med rostad potatis, tomatsalsa och vitlökssås

Recept från Vardagskassen v.48 (2017)

40 min

Grekiska köttbullar med rostad potatis, tomatsalsa och vitlökssås

Portioner: 4

Ingredienser

900 g potatis
2 ½ msk olivolja
3 tsk timjan
1 fp krossade tomater (390 g)
½ msk socker
1 ½ msk vitvinsvinäger
1 tsk sambal oelek
½ gurka
50 g rödlök (½-1 st)
1 kålrabbi
1 fp salladsmix (70 g)
50 g gul lök (½-1 st)
1 ägg
3 dl gräddfil
½ dl ströbröd
ca 500 g lammfärs
½ msk oregano
1 msk smör
1 vitlöksklyfta
1 tsk honung

Gör så här

1. Sätt ugnen på 225°.

2. Potatis (ugnsplåt med bakplåtspapper): Skala och skär 900 g potatis i 1 cm breda skivor. Blanda potatisen med 1 ½ msk olivolja, 2 tsk timjan, ¾ tsk salt och 2 krm svartpeppar på plåten. Rosta i mitten av ugnen i ca 30 min.

3. Tomatsalsa (liten kastrull): Blanda 1 fp krossade tomater (390 g), ½ msk socker, 1 msk vitvinsvinäger, ½ tsk salt och 1 tsk sambal oelek i kastrullen. Koka upp och låt puttra ca 15 min på medelvärme.

4. Sallad (skål): Skär ½ gurka och 50 g rödlök (½-1 st) i tunna halvmånar. Skala och skär 1 kålrabbi i 1 cm stora bitar. Blanda grönsakerna med 1 fp salladsmix (70 g), 1 msk olivolja, ½ msk vitvinsvinäger och 1 krm salt i skålen.

5. Köttbullar (bunke + stekpanna + fat): Hacka 50 g gul lök (½-1 st). Blanda löken, 1 ägg, 1 dl gräddfil och ½ dl ströbröd i bunken. Blanda ner ca 500 g lammfärs, ½ msk oregano, 1 tsk timjan, ½ tsk salt och ¾ tsk svartpeppar i bunken. Forma 12 köttbullar av smeten och lägg på fatet.

6. Smält 1 msk smör i pannan och stek köttbullarna runt om på medelhög värme i ca 12 min, tills de är genomstekta.

7. Vitlökssås (skål): Blanda 2 dl gräddfil med 1 pressad vitlöksklyfta, 1 tsk honung och 1 krm salt i skålen.

8. Servera köttbullarna med potatisen, tomatsalsan, vitlökssåsen och salladen.

TIPS & PLANERING:

Frys in/Ta tillvara: Om det blir mat över håller rätten 2–3 dagar i kylen.

Förbered: Vitlökssåsen (punkt 7) går bra att förbereda och förvara i en övertäckt skål i kylen.

Tips! Koka köttbullarna i tomatsalsan. Stek köttbullarna runtom i ca 3 min. Blanda ihop ingredienserna till tomatsalsan och häll tomatsåsen och 1 dl vatten över köttbullarna. Sjud under lock i ca 10 min.

Hemköp chat icon