Just nu har vi driftstörning för e-handelskunder som handlar med upphämtning från vissa butiker i Mälardalen, Västra Götaland och Dalarna. Läs mer här

Hemköp

Grekiska köttbullar med rostad potatis, tomatsalsa och vitlökssås

Recept från Vardagskassen v.48 (2017)

40 min
Grekiska köttbullar med rostad potatis, tomatsalsa och vitlökssås
Portioner: 4

Ingredienser

900 g potatis
2 ½ msk olivolja
3 tsk timjan
1 fp krossade tomater (390 g)
½ msk socker
1 ½ msk vitvinsvinäger
1 tsk sambal oelek
½ gurka
50 g rödlök (½-1 st)
1 kålrabbi
1 fp salladsmix (70 g)
50 g gul lök (½-1 st)
1 ägg
3 dl gräddfil
½ dl ströbröd
ca 500 g lammfärs
½ msk oregano
1 msk smör
1 vitlöksklyfta
1 tsk honung

Gör så här

1. Sätt ugnen på 225°.

2. Potatis (ugnsplåt med bakplåtspapper): Skala och skär 900 g potatis i 1 cm breda skivor. Blanda potatisen med 1 ½ msk olivolja, 2 tsk timjan, ¾ tsk salt och 2 krm svartpeppar på plåten. Rosta i mitten av ugnen i ca 30 min.

3. Tomatsalsa (liten kastrull): Blanda 1 fp krossade tomater (390 g), ½ msk socker, 1 msk vitvinsvinäger, ½ tsk salt och 1 tsk sambal oelek i kastrullen. Koka upp och låt puttra ca 15 min på medelvärme.

4. Sallad (skål): Skär ½ gurka och 50 g rödlök (½-1 st) i tunna halvmånar. Skala och skär 1 kålrabbi i 1 cm stora bitar. Blanda grönsakerna med 1 fp salladsmix (70 g), 1 msk olivolja, ½ msk vitvinsvinäger och 1 krm salt i skålen.

5. Köttbullar (bunke + stekpanna + fat): Hacka 50 g gul lök (½-1 st). Blanda löken, 1 ägg, 1 dl gräddfil och ½ dl ströbröd i bunken. Blanda ner ca 500 g lammfärs, ½ msk oregano, 1 tsk timjan, ½ tsk salt och ¾ tsk svartpeppar i bunken. Forma 12 köttbullar av smeten och lägg på fatet.

6. Smält 1 msk smör i pannan och stek köttbullarna runt om på medelhög värme i ca 12 min, tills de är genomstekta.

7. Vitlökssås (skål): Blanda 2 dl gräddfil med 1 pressad vitlöksklyfta, 1 tsk honung och 1 krm salt i skålen.

8. Servera köttbullarna med potatisen, tomatsalsan, vitlökssåsen och salladen.

TIPS & PLANERING:

Frys in/Ta tillvara: Om det blir mat över håller rätten 2–3 dagar i kylen.

Förbered: Vitlökssåsen (punkt 7) går bra att förbereda och förvara i en övertäckt skål i kylen.

Tips! Koka köttbullarna i tomatsalsan. Stek köttbullarna runtom i ca 3 min. Blanda ihop ingredienserna till tomatsalsan och häll tomatsåsen och 1 dl vatten över köttbullarna. Sjud under lock i ca 10 min.

Hemköpskedjan AB, 107 69 Stockholm
Ladda ner vår app på
app store
google play
Hemköp chat icon