Recept från Vardagskassen v.48 (2017)
45 min
Portioner: 4
2 vitlöksklyftor
2 msk honung
1 msk sambal oelek
1 msk + ½ dl ostronsås
½ msk kinesisk soja
2 tsk vitvinsvinäger
ca 1 kg kycklingklubbor
4 port valfritt ris
400 g savoykål
250 g broccoli
1 silverlök
1 gul paprika
100 g morötter (1-2 st)
2 msk neutral olja
1 tsk ingefära
1 lime
½ fp rucola (50 g)
1. Sätt ugnen på 225°.
2. Marinad + kycklingklubbor (skål + ugnsform 20 x 30 cm): Blanda 2 pressade vitlöksklyftor, 2 msk honung, 1 msk sambal oelek, 1 msk ostronsås, ½ msk kinesisk soja, 2 tsk vitvinsvinäger och ½ tsk salt i skålen. Lägg ca 1 kg kycklingklubbor i formen och pensla på marinaden. Stek mitt i ugnen i ca 35 min.
3. Koka valfritt ris till 4 personer.
4. Grönsaker (traktörpanna): Strimla 400 g savoykål. Skär 250 g broccoli i mindre bitar och buketter. Strimla 1 silverlök. Tärna 1 gul paprika. Skala och slanta 100 g morötter (1-2 st).
5. Hetta upp 2 msk neutral olja i pannan. Fräs grönsakerna och löken på hög värme i 4 min. Häll över ½ dl ostronsås, 1 dl vatten, 1 tsk ingefära och ½ tsk salt. Pressa över saften från 1 lime.
6. Servera kycklingen med riset och de wokade grönsakerna. Toppa med ½ fp rucola (50 g).
TIPS & PLANERING:
Frys in/Ta tillvara: Om det blir mat över håller rätten
2–3 dagar i kylen. Den går också bra att frysa och ta fram som matlåda.
Förbered: Marinera kycklingen (punkt 2) i förväg. Lägg alla ingredienser till marinaden och kycklingklubborna i en plastpåse. Förslut och vänd runt, förvara i kylen tills de ska tillagas.
Tips! Vänta med att steka grönsakerna tills det är ca 10 min kvar på stektiden av kycklingen. Så blir allt klart ungefär samtidigt.