Recept från Vardagskassen v.48 (2017)
45 min
Portioner: 4
4 dl mjölk
2 dl vetemjöl
4 ägg
2 bakpotatisar
ca 3 msk smör
2 dl turkisk yoghurt
½ msk dijonsenap
400 g savoykål
200 g morötter (2-3 st)
1 äpple
½ gurka
½ fp solroskärnor (50 g)
1 burk lingonsylt (400 g)
1. Raggmunkssmet (bunke): Vispa ihop 4 dl mjölk, 2 dl vetemjöl, 1 tsk salt och 4 ägg i bunken. Skala och grovriv 2 bakpotatisar. Rör ner potatisrivet i smeten.
2. Raggmunkar (stekpanna): Smält 1 msk smör i pannan och stek 2 raggmunkar åt gången på medelhög värme ca 2 min/sida. Tillsätt 1 dl smet/raggmunkt. Smält ytterligare ½ msk smör vid varje ny omgång.
3. Under tiden - kålsallad (bunke): Blanda 2 dl turkisk yoghurt med ½ msk dijonsenap, 1 tsk salt och 2 krm svartpeppar. Strimla 400 g savoykål. Skala 200 g morötter (2-3 st). Grovriv morötterna och 1 äpple. Skär ½ gurka i tunna slantar. Blanda ner grönsakerna i dressingen. Toppa med ½ fp solroskärnor (50 g).
4. Ta fram 1 burk lingonsylt (400 g). Servera raggmunkarna med lingonsylten och kålsalladen.
TIPS & PLANERING:
Frys in/Ta tillvara: Om det blir raggmunkar över går de bra att frysa in. Kålsalladen håller 3-4 dagar i kylen om det blir över av den.
Förbered: Raggmunkssmeten går att förbereda och förvara i kylen (punkt 1).
Tips! Om ni har två stekpannor hemma alternativt en stekpanna och en traktörpanna, använd båda och stek raggmunkarna i. Då kommer maten snabbare på bordet.