Hemköp

Raggmunkar med krämig kålsallad och lingonsylt

Recept från Vardagskassen v.48 (2017)

45 min

Raggmunkar med krämig kålsallad och lingonsylt

Portioner: 4

Ingredienser

4 dl mjölk
2 dl vetemjöl
4 ägg
2 bakpotatisar
ca 3 msk smör
2 dl turkisk yoghurt
½ msk dijonsenap
400 g savoykål
200 g morötter (2-3 st)
1 äpple
½ gurka
½ fp solroskärnor (50 g)
1 burk lingonsylt (400 g)

Gör så här

1. Raggmunkssmet (bunke): Vispa ihop 4 dl mjölk, 2 dl vetemjöl, 1 tsk salt och 4 ägg i bunken. Skala och grovriv 2 bakpotatisar. Rör ner potatisrivet i smeten.

2. Raggmunkar (stekpanna): Smält 1 msk smör i pannan och stek 2 raggmunkar åt gången på medelhög värme ca 2 min/sida. Tillsätt 1 dl smet/raggmunkt. Smält ytterligare ½ msk smör vid varje ny omgång.

3. Under tiden - kålsallad (bunke): Blanda 2 dl turkisk yoghurt med ½ msk dijonsenap, 1 tsk salt och 2 krm svartpeppar. Strimla 400 g savoykål. Skala 200 g morötter (2-3 st). Grovriv morötterna och 1 äpple. Skär ½ gurka i tunna slantar. Blanda ner grönsakerna i dressingen. Toppa med ½ fp solroskärnor (50 g).

4. Ta fram 1 burk lingonsylt (400 g). Servera raggmunkarna med lingonsylten och kålsalladen.

TIPS & PLANERING:

Frys in/Ta tillvara: Om det blir raggmunkar över går de bra att frysa in. Kålsalladen håller 3-4 dagar i kylen om det blir över av den.

Förbered: Raggmunkssmeten går att förbereda och förvara i kylen (punkt 1).

Tips! Om ni har två stekpannor hemma alternativt en stekpanna och en traktörpanna, använd båda och stek raggmunkarna i. Då kommer maten snabbare på bordet.

Hemköp chat icon