Recept från Vardagskassen v.48 (2017)
25 min
Portioner: 4
2 zucchini
3 msk + 1 dl olivolja
2 vitlöksklyftor
½ fp rucola (50 g)
1 fp riven pecorino (100 g)
½ fp solroskärnor (50 g)
½ citron
4 port valfri pasta
200 g morötter (2-3 st)
2 burkar räkor i lake (340 g)
½ tsk sambal oelek
1. Sätt ugnen på 225°.
2. Pasta (kastrull): Koka upp 3 liter vatten med 1 msk salt i kastrullen.
3. Zucchini (ugnsplåt + bakplåtspapper): Skär 2 zucchini i ½ cm breda skivor på längden och lägg på plåten. Ringla över 2 msk olivolja, ½ tsk salt och 2 pressade vitlöksklyftor. Grilla högt upp i ugnen i ca 25 min.
4. Pesto (mixerstav + mixerbunke): Tillsätt ½ fp rucola (50 g), 1 fp riven pecorino (100 g), ½ fp solroskärnor (50 g), 1 dl olivolja, saften från ½ citron, 1 msk vatten, 1 tsk salt och ½ tsk svartpeppar i bunken. Mixa till en kräm.
5. Koka valfri pasta till 4 personer. Skala och skär 200 g morötter (2-3 st) i 2 cm breda slantar. Låt koka med de sista 3-4 min av pastans koktid.
6. Räkor (stekpanna): Hetta upp 1 msk olivolja i pannan och fräs 2 burkar avrunna räkor (340 g) med ½ tsk sambal oelek på hög värme i 1-2 min. Häll av eventuellt vatten.
7. Vänd ner peston i den avrunna pastan och morötterna. Toppa pastan med de frästa räkorna och den grillade zucchinin. Klart att servera!
TIPS & PLANERING:
Frys in/Ta tillvara: Denna rätt passar bäst att ätas inom 2-3 dagar. Den passar bra i matlådan.
Förbered: Peston (punkt 4) går bra att göra kvällen innan och förvara i övertäckt bunke i kylen.