Recept från Barnkassen v.48 (2017)
45 min
Portioner: 4
1 kg potatis
1 blomkål
½ purjolök
2 msk olivolja
1 fp dill (20 g)
½ gurka
1 citron
1 fp romsås (200 ml)
1 dl vetemjöl
ca 600 g koljafilé
1 msk smör
1. Sätt ugnen på 225°.
2. Potatis, blomkål och purjolök (ugnsplåt med bakplåtspapper): Skär 1 kg potatis i 2 cm breda klyftor. Ansa och skär 1 blomkål (800 g) i mindre buketter. Skär ½ purjolök (vita delen) i 3 cm breda stubbar. Lägg allt på plåten och ringla över 2 msk olivolja, 1 tsk salt och 2 krm svartpeppar. Rosta i mitten av ugnen i ca 30 min.
3. Dill (skål): Hacka 1 fp dill (20 g) och lägg i skålen.
4. Skär ½ gurka i stavar och 1 citron i klyftor. Ta fram 1 fp romsås (200 ml).
5. Koljafilé (tallrik + stekpanna): Lägg 1 dl vetemjöl på tallriken. Krydda ca 600 g koljafilé med ½ tsk salt och 1 krm svartpeppar. Smält 1 msk smör i pannan. Vänd koljafiléerna i mjölet och stek sedan i smöret på medelhög värme, ca 3 min/sida.
6. Blanda den rostade potatisen, blomkålen och purjon med dillen och servera till fisken, romsåsen, gurkstavarna och citronklyftorna.
TIPS & PLANERING:
Frys in/Ta tillvara: Den här rätten håller 2-3 dagar i kylen efter tillagning, om det blir mat över.
Förbered: Potatisen, blomkålen och purjon (punkt 2) går bra att skära upp i förväg. Förvara i en bunke med lite vatten i kylen.
Tips! Låt barnen vara med och vända fisken i mjölet. Lite kladdigt men kul att göra tillsammans.