Hemköp

Svarta bönburgare med sötpotatisstrips och hemgjord dressing

Recept från Vegetariska kassen v.48 (2017)

35 min

Svarta bönburgare med sötpotatisstrips och hemgjord dressing

Portioner: 4

Ingredienser

½ zucchini
400 g sötpotatis
1 bakpotatis
3 ½ msk olivolja
1 fp svarta bönor (410 g)
1 fp svarta bönor (285 g)
2 fp saltade jordnötter (120 g)
1 ägg
3 vitlöksklyftor
½ dl majsstärkelse
1 msk kinesisk soja
2 tsk spiskummin
2 tsk chilipulver
1 silverlök
½ kruksallad
200 g tomater (2-3 st)
½ gurka
2 dl crème fraiche
2 ½ msk tomatpuré
1 tsk honung
1 fp briochebröd (4 st)

Gör så här

1. Sätt ugnen på 225°.

2. Strips (ugnsplåt med bakplåtspapper): Skär ½ zucchini i ½ cm breda slantar. Skala 400 g sötpotatis och 1 bakpotatis, skär i 1 cm breda klyftor och blanda med 1 ½ msk olivolja och ½ tsk salt på plåten. Rosta i mitten av ugnen i 25 min.

3. Bönsmet (bunke + mixerstav): Tillsätt 1 fp sköljda svarta bönor (410 g), 1 fp sköljda svarta bönor (285 g), 2 fp saltade jordnötter (120 g), 1 ägg, 3 pressade vitlöksklyftor, ½ dl majsstärkelse, 1 msk kinesisk soja, 2 tsk spiskummin, 1 tsk chilipulver och ½ tsk svartpeppar i bunken. Mixa till en grov smet. Låt stå.

4. Grönsaker (fat): Skär 1 silverlök i tunna halvmånar. Plocka isär bladen från ½ kruksallad och skiva 200 g tomater (2-3 st). Slanta ½ gurka. Lägg allt på fatet.

5. Sås (skål): Blanda 2 dl crème fraiche, 2 ½ msk tomatpuré, 1 tsk honung, 1 tsk chilipulver, 2 krm salt och 1 krm svartpeppar i skålen.

6. Burgare (stekpanna + fat): Hetta upp 2 msk olivolja i pannan. Forma 8 burgare av bönsmeten (med blöta händer) och stek 3 min/sida på medelhög värme. Lägg på fatet.

7. Under tiden - bröd (ugnsgaller): Lägg 1 fp briochebröd (4 st) på gallret och sätt in högt upp i ugnen i ca 4 min, tills de är varma.

8. Servera burgarna i bröden och fyll med grönsaker, zucchini och sås. Servera sötpotatis- och potatisstripsen bredvid.

TIPS & PLANERING:

Frys in/Ta tillvara: Denna rätt håller 3-4 dagar efter tillagning. Bönburgarna går bra att frysa in.

Förbered: Förbered bönsmeten (punkt 3), grönsakerna (punkt 4) och såsen (punkt 5). Förvara i kylen.

Tips! Såsen till burgarna passar även bra att dippa grönsaksstavar i.

Hemköp chat icon