80 min
Portioner: 4
1 lammstek utan ben ca 1 kg
½ kruka timjan, hackad
½ kruka rosmarin, hackad
1 msk olivolja
salt och svartpeppar
ROSTADE ROTFRUKTER:
4 palsternackor skalade och delad på längden
6 morötter, skalade och delade på längden
2 msk olivolja
salt och svartpeppar
ÖRTSKY:
4 dl vatten
1 buljongtärning kött
1 msk Maizena
1 citron, rivet skal och saft från
½ kruka timjan, hackad
½ kruka persilja, hackad
1 msk olivolja
salt och svartpeppar
GETOSTGRATINERADE FIKON:
4 fikon delade
60 g getost
1 msk olivolja
1. Sätt ugnen på 150°.
2. Blanda rosmarin, timjan och olivolja. Gnid in lammet. Krydda med salt och peppar.
3. Bryn runt om i stekpanna. Stek klart i ugn till innertemperatur ca 65°. Ta ut och låt vila innan den skivas upp.
4. Höj ugnsvärmen till 220°.
5. Vänd rotfrukterna med olja, krydda med salt och peppar. Rosta i ugn 20 minuter.
6. Koka upp vatten med buljongtärningen, red av med Maizena utblandad med 1 msk vatten, lägg i rivet citronskal, örter och smaka av med citronsaft, salt och peppar.
7. Smula getosten och fördela på fikonen. Ringla lite olja över och gratinera 3–4 min på övervärme.
8. Skiva steken och servera med rotfrukter, fikon och örtsky.