Recept från Barnkassen v.40 (2017)
45 min
Portioner: 4
600 g gulbetor
300 g potatis
200 g majrova
100 g palsternacka
150 g morötter (1-2 st)
½ zucchini
2 msk olivolja
1 msk timjan
1 dl vetemjöl
2 ägg
2 dl ströbröd
ca 600 g rödspättafilé
3 msk smör
1 citron
1 fp dill (20 g)
1 dl crème fraiche
1. Rotsakspytt (ugnsplåt): Sätt ugnen på 225°. Skala och skär 600 g gulbetor, 300 g potatis, 200 g majrova, 100 g palsternacka, 150 g morötter (1-2 st) och ½ zucchini i 2 cm stora bitar. Blanda alltsammans på plåten, ringla över 2 msk olivolja, 1 msk timjan, 1 tsk salt och 2 krm svartpeppar. Stek högt upp i ugnen i 25-30 min.
2. Panerad fisk (tre djupa tallrikar + stekpanna): Häll upp 1 dl vetemjöl i en tallrik. Vispa upp 2 ägg i den andra tallriken och häll 2 dl ströbröd i den tredje tallriken.
3. Krydda ca 600 g rödspättafilé med ½ tsk salt och 1 krm svartpeppar. Vänd fisken först i mjölet, sedan i äggen och sist i ströbrödet. Smält 2 msk smör i pannan och stek fisken i ca 3 min/sida i två omgångar. Tillsätt ytterligare 1 msk smör till omgång två.
4. Garnering: Skär 1 citron i klyftor, hacka 1 fp dill (20 g) och ta fram 1 dl crème fraiche.
5. Strö dillen över fisken och servera med citronklyftorna och pytten. Toppa med crème fraichen.
TIPS & PLANERING:
Frys in/Ta tillvara: Denna rätt håller 2-3 dagar i kylen och passar utmärkt att äta som matlåda dagen efter om det blir mat över.
Förbered: Skala och skär rotsakerna (punkt 1) i förväg och förvara i övertäckt bunke med lite kallt vatten i botten.