Lite salt, lite sött och lite ljuvligt när päron och rostade hasselnötter möter smördeg och kolasås. Stjärnkocken Tommy Myllymäki kan absolut svänga ihop något sött efter middagen.
Tips! För att tillaga pärontarte i airfryer kan du lägga den i airfryern i ca 8+8 min på 185°C.
45 min
1. Sätt ugnen på 200°C.
2. Smält sockret i en stekpanna (använd en gjutjärnspanna eller tjockbottnad kastrull som tål hög värme) och låt det bli gyllenbrunt, tillsätt smör, grädde och salt och koka ihop till en snabb kolasås ca 3-4 minuter. Ta av såsen från värmen och låt den vila.
3. Kavla ut smördegen till 2-3 mm tjocklek, nagga degen med en gaffel.
4. Skala och dela päronen i halvor, skiva päronen tunt och fördela på smördegen.
5. Ringla över lite kolasås och ugnsbaka ca 10 min. Sänk värmen till 170°C och tillsätt lite mer kolasås samt hasselnötter, baka tills smördegen är gyllene och frasig, ca 10-12 min. För att tillaga tarten i airfryer kan du lägga den i airfryern i ca 8+8 min på 185°C och 155°C.
6. Låt tarten svalna på galler. Lägg upp på tallrikar och servera med extra kolasås och vaniljglass eller vispad grädde.
4 portioner