Hemköp

Pasta i ugn med lammfrikadeller

Underbar pasta med frikadeller av lamm i tomatsås - toppad med färskriven parmesan. Passar lika bra till vardagsmiddag som till helgen.

30 min

Pasta i ugn med lammfrikadeller

Ingredienser

TOMATSÅS

  • 1 st
    gul lök
  • 1 st
    vitlöksklyfta
  • 0.5 dl
    olivolja
  • 1 msk
    tomatpuré
  • 500 g
    tomat
  • 1 nypa
    strösocker
  • 1 nypa
    salt
  • 1 nypa
    svartpeppar
  • 1 knippe
    basilika

LAMMFRIKADELLER

  • 400 g
    lammfärs
  • 1 st
    gul lök, finhackad
  • 1 msk
    matolja till stekning
  • 2 st
    ägg
  • 1 dl
    ströbröd
  • 1 dl
    vatten
  • 1 dl
    riven parmesan
  • 1 nypa
    salt
  • 1 nypa
    svartpeppar

TILL GRATÄNGEN

  • 1 pk
    Garant ekologisk Lumaconi Rigati
  • 2 dl
    riven parmesan

Gör så här

1. Sätt ugnen på 200°.

2. Stek hackad lök i olja, tillsätt övriga ingredienser utom basilika och sjud på låg värme med lock ca 20 min. Smaka av med salt och peppar och lägg i basilika.

3. Finhacka löken till frikadellerna, stek mjuk i lite olja. Låt svalna.

4. Rör ihop ingredienserna till frikadellsmeten. Koka upp cirka 3 liter vatten med lite salt.

5. Rulla smeten till stora bollar och sjud dem i vattnet 3–4 minuter. Ta upp frikadellerna och lägg dem i såsen.

6. Koka pastan al dente i lättsaltat vatten. Häll av och blanda ner i såsen.

7. Häll såsen och pastan i en ugnsfast form och lägg även i frikadellerna. Strö över med riven parmesan och gratinera i ugn 10 min.

Tips! Frikadellerna är klara när de flyter upp till ytan. Vill man ha en gyllene yta går det bra att steka de färdigkokta frikadellerna i lite smör.

4 portioner

Hemköp chat icon