Pastagratäng med färs

Det finns andra gratänger än potatisgratäng, som pastagratäng till exempel! I det här receptet berättar vi precis hur du lagar en, men börja med att koka pasta och sätta ugnen på 250 grader. Vi steker även färsen separat, toppar med en krämig topping på crème fraiche och riven parmesan, och låter sedan allting götta ihop sig i ugnen.

Vi använder blandfärs i detta recept, men det är fritt fram att använda kycklingfärs eller vegofärs för ett vegetariskt alternativ på pastagratäng.

Pastagratäng gör sig dessutom riktigt trevlig i matlådan och är nästan ännu godare när den fått stå i kylskåp över natten. Sedan är det bara att värma på i mikro eller ugn.

30 min

13 ingredienser


Köpklart recept för totalt

208,87 kr

Pastagratäng med färs
  • 400 g

    pasta penne

  • 400 g

    blandfärs

  • 1 msk

    olivolja

  • 1 st

    hackad gul lök

  • 1 st

    hackad vitlöksklyfta

  • 400 g

    krossade tomater

  • 1 tsk

    torkad timjan

  • 1 tsk

    salt

  • 0.5 tsk

    nymalen svartpeppar

  • 1 dl

    vatten

Topping

  • 2 dl

    crème fraiche

  • 100 g

    riven parmesanost

  • 5 st

    körsbärstomater

Allergiinformation

gluten, mjölkprotein och laktos

Ingredienser

  • 400 g

    pasta penne

  • 400 g

    blandfärs

  • 1 msk

    olivolja

  • 1 st

    hackad gul lök

  • 1 st

    hackad vitlöksklyfta

  • 400 g

    krossade tomater

  • 1 tsk

    torkad timjan

  • 1 tsk

    salt

  • 0.5 tsk

    nymalen svartpeppar

  • 1 dl

    vatten

Topping

  • 2 dl

    crème fraiche

  • 100 g

    riven parmesanost

  • 5 st

    körsbärstomater

Allergiinformation

gluten, mjölkprotein och laktos

Gör så här

1. Sätt ugnen på 250 grader C.
2. Koka pastan enligt anvisning, minska koktiden för pastan två minuter så att den är riktigt al dente. 
3. Fräs färs i oljan tills den fått lite färg, tillsätt lök och vitlök och fräs med ett par minuter.
4. Tillsätt krossade tomater, timjan, salt, svartpeppar och vatten och låt sjuda 5 minuter.
5. Häll av pastan och blanda med köttfärssåsen och lägg allt i en ugnsform, ca 20 x 30 cm.
6. Blanda crème fraiche med riven ost och bred över, toppa med tomathalvor. 
7. Gratinera ca 10 minuter tills gratängen fått fin färg. Servera med en god sallad eller rivna morötter med en senapsvinägrette.

Tips! Om din ugnsform är större än 20x30cm kan koktiden minskas lite. Stick in en kniv eller tandpetare i mitten av pastagratängen för att se att den är genomlagad. Om du tycker att din pastagratäng börjar bli lite bränd uppepå men inte riktigt är klar inuti, täck den med aluminiumfolie och låt den gå lite till i ugnen.



Inköpslista


Vi föreslår dessa varor

Varor du kan ha hemma


Köpklart recept för totalt

208,87 kr

Köpklart recept för

208,87 kr