Hemköp

Pepparkakskola à la Pärlan

Recept från Hemlagat, vinter 2016

30 min

Pepparkakskola à la Pärlan

Ingredienser

  • 3 dl
    socker
  • 1 dl
    glykossirap
  • 80 g
    smör
  • 2 dl
    vispgrädde
  • 1 tsk
    flingsalt
  • 0.5 tsk
    vaniljpulver
  • 2 tsk
    pepparkakskryddor
  • 2 nypor
    flingsalt

Gör så här

1. Koka upp socker och glykos i en tjockbottnad gryta till ca 175°. Rör försiktigt då och då. Vid 175° har sockerblandningen karamelliserats och blivit bärnstensfärgad.

2. Hetta samtidigt upp smör, grädde, havssalt och vaniljpulver i en annan kastrull.

3. Ta kastrullen med det karamelliserade sockret från plattan. Rör försiktigt ned smör- och gräddblandningen. Det kommer att bubbla och fräsa. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och koka upp till 124°. Gör ett kulprov.

4. Häll upp smeten i en bakplåtspappersklädd form och strö havssalt på toppen. Låt stelna några timmar i rumstemperatur innan kolan skärs i bitar.

50 portioner

Hemköp chat icon