Plättar med knäckiga äpplen

Frukost, lunch eller mittemellan? Det här ett recept på plättar som är lika knäckigt, fluffigt och supergott vilket klockslag du än väljer! Genom att separera äggen och vispa vitorna till ett hårt skum får du en smet som slår det mesta i fluff-väg. Och så har vi toppat dem med syrliga äpplen stekta i smör, otroligt knäckiga och goda, men du kan såklart toppa med vad du vill och hittar i köket.

Plättar kommer i massor av varianter, absolut, men vi undrar om inte dessa kommer bli en ny favorit? Hälften amerikansk pannkaka, hälften maräng och så lite knäckigt äpple på det. Svårslaget!

30 min

Plättar med knäckiga äpplen

Ingredienser

  • 5 dl
    vetemjöl
  • 2 tsk
    bakpulver
  • 1 krm
    salt
  • 4 dl
    mjölk
  • 4 st
    ägg
  • 2 msk
    strösocker
  • 3 st
    äpple, gärna en syrlig sort
  • 3 msk
    smör
  • 0.75 dl
    farinsocker
  • 1 tsk
    kanel
  • 1 dl
    grädde
  • 2 dl
    vispbar kokosgrädde

Gör så här

1. Skala och skär äpplena i bitar.

2. Stek dem i smör ett par minuter tills de får lite färg. Tillsätt farinsocker och låt smälta ihop med äpplena.

3. Tillsätt grädden. Pudra över kanel och låt allt puttra lite, tills äpplena mjuknar.

4. Blanda mjöl, bakpulver och salt ordentligt i en bunke.

5. Separera äggulor och -vitor i två skålar.

6. Vispa äggvitorna med strösockret till ett fast skum.

7. Häll i mjölken i mjölblandningen och rör ihop (smeten blir ganska trög). Tillsätt sen äggulorna en i taget och vispa ihop.

8. Vänd försiktigt ner äggviteskummet i smeten med en slickepott eller slev.

9. Stek plättarna i smör på medelhög värme tills de fluffat up och är gyllene.

10. Vispa kokosgrädden och servera plättarna med knäckäpplen och en klick grädde.

 

Tips: Har du ingen plättlagg kan du göra plättar ganska små och steka flera i taget i en panna. Se till att kokosgrädden är ordentligt kyld när du börjar vispa, annars kan det vara svårt att få den fluffig.

4 portioner